The Holy Book


“You guys ar, wear tudung for elak habuk-habuk all dat kat padang pasir tu rite?”, tanya Sugen, seorang rakan yang beragama Hindu.

“A’a, that’s one of the reasonla…”, jawab Ika. Kami berbual di dalam bilik tutorial sementara menunggu dosen ( baca:lecturer) masuk. Jarang dosen tidak masuk ke sesi tutorial tetapi kali ini ada pertindihan tugas mungkin.

31

Surah An-Nur 24:31

“Actually it’s not. Muslim girls wear tudung as they were told to do so. As Quran said so. As an identity”, saya menyampuk membetulkan sedikit kesilapan.

“Oo, as an identity la..?? tapi macam mane those girls yang tak pakai, banyak je?” bersemangat sekali pertanyaannya dan saya rasa dia tiada niat lain melainkan untuk hanya ingin ‘mengambil tahu’.

“Not all Muslim know that. People who don’t read al-Quran will not know. Even people yang baca pun diorang tak faham apa yang ada dalam Quran.”, saya tidak membela umat Islam yang tidak kembali kepada KITAB PANDUAN mereka walaupun mengaku beragama.

“U said as Quran said so. Quran cakap macam mana?”, tanyanya lagi dengan rasa curious yang sangat tinggi dan muka penuh ‘innocent’. Hehe…

”Ha’a…Quran cakap macam mana?”, sampuk Reena. Seorang lagi teman yang beragama Sikh dengan bahasa Melayunya yang masih bertatih. Sudah ada improvement, sebelum ini seingat saya pada tahun pertama dan kedua, tidak pernah dia bercakap dalam bahasa Melayu, sudah terbiasa speaking di rumah dengan keluarga dan kawan-kawan barangkali.

Hmm, menarik ni….

Hati saya berbicara sendirian sambil tersenyum kerana perbualan kami sudah menjadi lebih ’ilmiah’ dan bukan ’borak-borak kosong’.

”Quran said kena pakai tudung, tutup kepala, labuhkan sampai dada.”, saya memberi penjelasan.

“Wear baju la.. can tutup your dada what?”,Reena mencelah memberikan pandangan sebagai seorang perempuan.

”No, Quran said your tudung tu, labuhkan sampai dada”.

“Ooooo…”, mengangguk-angguk dia tanda faham.

“You should cover all over your face rite?”, Sugen pula bertanya. Bertalu-talu soalan mengisi kekosongan dan kesunyian bilik tutorial tersebut. Rakan-rakan lain yang kebanyakannya melayu juga tertumpu khusyuk mendengar perbincangan ini.

“No lah, dalam Quran cakap tutup kepala and labuhkan sampai dada je. The one yang selalu terdedah untuk mudah buat kerja like hand and face tak payah tutup. Nanti you nak makan or buat kerja-kerja lain senangla.”, terang saya dengan senyuman supaya dia dapat menangkap logik di sebalik pernyataan saya.

“Tapi kan, tapi kan, why ada people yang pakai tudung tak tutup dada? They just put like that”, sambil menunjukkan gaya tudung yang diselempangkan ke bahu.

“Ha, like this”, Reena merujuk pada Ika. (Kebetulan pulak contohnya ada duduk kat sebelah dia.)

Saya dan Ahmad Fahmi tersenyum…

”Haha, yang tu you kena tanya diala”, Fahmi bersuara dalam nada gurau sambil kami memandang ke arah Ika. Dalam suasana yang santai kami ”terpukul” dengan pertanyaan itu. Saya yang lelaki juga terasa, pelik kan? Hehe.

Perbincangan dan perbualan seolah-olah berhenti seketika selepas pertanyaan itu.

”But why ar…in Indonesia, they got many Muslim but most of them don’t wear tudung?”, Reena menyambung pertanyaan.

“Like I said just now, not all of them read and understand what they read in al-Quran. Just like you said la in Sikh also got people yang tak ikut, kan?”

“Ya, ya, never mind la…I also cut my hair. My mother told me to cut my hair when I was small.”, jawab Reena dengan muka tak bersalah. Hehe..

“You cannot cut your hair ar??”, tanya Sugen.

Ngade-ngade mamat ni takkanla dia baru tahu pasal agama Sikh, kawan dia sendiri ramai yang Sikh….

Aku mengomel sendirian dalan hati. Bukan mengumpat, bergurau sendirian. Hehe..

”Ya la…we even cannot shave also.”

“When I small ar, I wanted to keep my hair you know, but my mother scold me : Cut! Cut!” Haha… Kami ketawa mendengar celoteh Reena. Seronok dia bercerita.

“Ha, I know, your mother wanted you to look like a boy rite?”, Sugen mengusik. Bilik tutorial gamat lagi.

“You guys baca, kaji Quran is it? Good la you guys… Not like this fellow, mamat ni tak baca Quran ni”, merujuk pada seorang lagi teman di bilik tutorial tersebut dengan nada gurau. Gamat lagi dengan ketawa. Sugen memang selalu menjadi penghibur kami di bilik tutor. Ada sahaja lawak dan perkataannya yang me’maksa’ kami ketawa.

”Oi, aku bacala… tapi takdela macam diorang duduk dalam usrah kaji bukak satu-satu tu”, pernyataan membela diri oleh ’mamat’ tersebut. Hehe…

ISLAM itu mudah

ISLAM itu mudah

”Taklah…. Mana ade”, saya menjelaskan padanya.

”Kita bukan kaji al-Quran buat kupasan semua-semua tu. Benda tu kita rujuk kitab-kitab Ulama’ la, kita tak mampu nak cakap pasal benda-benda tu. Ilmu tak cukup.”, Ahmad Fahmi pula mencelah memberikan penjelasan.

”Abis tu korang duduk-duduk dalam usrah tu korang buat apa?”

Kalini perbincangan dan setiap mata tertumpu pada kami.

Perbincangan yang pada asalnya di antara dua, tiga orang telah menjadi semakin ramai. Menggalakkan sekali penyertaannya. Menarik, menarik….=)

”Kitorang bukan bincang pasal tafsir-tafsir Quran. Kitorang just baca Quran tu bersama terjemahan kat tepi dia tu je. Pastu menginsafi dan mengambil iktibar dari kisah-kisah yang diceritakan. Apa guna terjemahan kalau tak dibaca? Dan apa guna baca Quran kalau tak tahu terjemahan dia?”

”Lagipun, dalam usrah kita belajar macam mana nak beragama. Kita belajar mengkaji agama kita. Adakah benar agama kita ni. Adakah benar cara kita selama ni..”, saya menghuraikan kesalah fahaman rakan Muslim saya sendiri.

”Oh, aku ingatkan korang buat usrah tu macam kat sekolah-sekolah menengah dulu. Dulu kat asrama dulu aku ikut gak usrah-usrah ni.”

”So you really kaji your agama ar??? How???” , Reena dan Sugen menyampuk kembali dengan penuh semangat dan rasa ingin tahu.

”We learnla. We open the Quran, bible, your Yajur Veda, we compare and seek for the truth. Is it really from God. Is Islam is true, and everything. Cuma Reena, yours I haven’t seen. You pakai kitab apa?”

“Oh ada la…. I also cant understand. But I can read!”, jelas Reena sambil tersenyum. Bangga barangkali kerana dia mampu membaca dan menulis dalam bahasa kitabnya itu. Dihantar oleh ibunya ke tuisyen bahasa dan tulisan itu di waktu kecilnya katanya.

”Really ar? You really open all those ar?”, Sugen kurang percaya dengan apa yang didengarnya.

This people really do something to know about their religion…

Mungkin itu yang bermain difikirannya, tapi saya tidak tahu. Kalau benar, baguslah. Semua orang harus mencari kebenaran agamanya. Tidak kira agama apa pun.

“Ya la… to find the truth what? You should find the truth bout your religion from your book.”, saya memberanikan diri mencadangkan sesuatu kepada mereka berdua.

“We should not just simply follow our parents and gune logic tau sebenanya pasal bendani.”, teka siapa yang bersuara memberikan pendapat? ‘mamat’ yang tak ikut usrah tadi! Hehe… Lantang dan yakin dia mengeluarkan pendapatnya kepada Reena.

Betul tu…

Saya mengiakan pendapat dia di dalam hati sambil tersenyum memandangnya.

“I can read, but I cant understand”

“Why? You said you have class?”, saya bertanya memancing keinginannya untuk mencari kebenaran.

“Tinggila… susah nak faham.”,sambil menggeleng-gelengkan kepala. Gamat lagi bilik tutorial dengan ketawa kecil semua yang ada…=)

“So now you know which one the truth la?”, Reena kembali bertanya.

“Yang mane satu yang betul?”

”Haha, ada la… you kena cari sendiri la.”, serentak saya dan fahmi menjawab sedemikian.

Perbincangan terhenti.

Saya biarkan seluruh yang ada dalam bilik tersebut berfikir sendirian,melalui perbualan dan perbincangan tadi.

Sebelum dosen (tutor) masuk, Reena sempat mengatakan sesuatu,

”Actually i know Sikh is not the real one la. Coz its da latest religion on Earth. It got some Hindu influences and Islam influences. Its in the middle.”

Boleh pulak mengaku sebegitu, pengakuan berani mati nampaknya ni….

Bisik saya dalam hati. Hmm…

Fikir-fikirkanlah…

Advertisements
Published in: on Januari 28, 2009 at 7:37 pm  Comments (33)  

The URI to TrackBack this entry is: https://drrazi.wordpress.com/2009/01/28/the-holy-book/trackback/

RSS feed for comments on this post.

33 KomenTinggalkan komen

  1. menarik..

    tahniah saudara radzi.. anda berjaya mengarahkan perbincangan hingga ke tahap tu.. hebat2.. dulu, sy sndiri pun pilih Islam sbb keturunan..

    tp bak kata org: “We should not just simply follow our parents and gune logic tau sebenanya pasal bendani.” huhu.. sbb tu sy mencari, dan…

    Kini Aku Bersyahadah Dengan Penuh Keyakinan – http://blueincisivus.wordpress.com/2008/12/16/kini-aku-bersyahadah-dengan-penuh-keyakinan/

  2. Satu perkongsian yang spontan,santai,harmoni,penuh rasa hormat menghormati, dan ilmiah.

    Seek the understand,than later understood

    Lebih percaya pada Islam dicari daripada Islam tradisi.

  3. ooo…patutla petang td sugen tanya noddy…rupanya….hmmmm…mr razi….as usual i dont agree on ur statement that, some people read the quran, but dont understand…i think to understand the quran is simple, as Islam is a simple religion…but we (muslims) deviate by some people following or not and not by who understands and doesnt much.

    (the following is my conversation with sugen, petang td, pukul 4.15..huhu…so, if you think any of what i said is wrong or unagreeable, please state..hehe)

    i answered kind of the same thing as u did about the tudung thing, but instead of understanding, i changed the word to following. anyway, sugen told me about the pasir part…and i agreed with him…my version of the story was,(this is what i told sugen, hope i gv him an answer that was ok)…

    (ill melencong a bit,coz this is how our conversation started)

    firstly, sugen asked me if it was ok for muslims to dye their hair…(oopz)…thats what got me started to tell that muslims hold on to 2 things…al-quran and sunnah…so, i told him the difference between the two. and then to answer him about the hair dye thing, i took this dalil =
    Narrated Abu Huraira

    Allah’s Messenger (pbuh) said, “The Jews and the Christians do not dye (their grey hair), so you shall do the opposite of what they do (i.e. dye your grey hair and beards).” [Sahih Al-Bukhari Vol.4 Hadith No.3462 & Sahih Muslim Vol.3 Chapter 831 Hadith No.5245]
    However, it is not permitted for a Muslim man or a woman to dye his/her hair black because of the reports in which the Prophet (pbuh) instructed the Muslims to abstain from it. i ended my point with saying that it all depends on the reason you dyed your hair. for example, its wrong just to attract attention and etc.

    alright, then to the tudung part. i agreed with him about the pasir thing. but i also told him, that when islam first came to earth, there was no need for all this. but as mankind evolved, the need for rules in islam came in hand. the first thing that led to the tudung part was a story about the prophets wife, who accepted a lot of visitors,even men. so, at that time, came down a verse from surah an-nur. this was to stop from any fitnah.

    he also asked me the reason why some muslim women wore, and some did not. i told him that it is wajib. but the choice is yours whether or not you want to commit sin because in the end you are the only one who faces the consequences in the hereafter…

    i dont remember the other things he asked…but i hope i gave him the correct explanation..is it correct mr razi..? (btw,i think he was kind of seeing if our explanations were the same or something?)..hehe

    owait..over and out

  4. slm..
    sgt menarik perhatian conversation ni.
    and i am do hope that sugen n others terbuka hati untuk lihat dan kaji lebih jauh.
    sbb teringat cerita pasal bbrp org paderi yang masuk islam sebab kagum dengan cara pengebumian raja saudi yang di makam macam rakyat
    biasa.n sbb peristiwa tu .they studied about islam and lastly become MUSLIM..
    and hope that this convesation will trigger them and US to learn more…
    Hidayah datang pada siapa yang mencari..
    teruskan usaha!!!!!
    n tq.

  5. assalamualaikum~

    makanya.. inilah first tym aku komen kat blog ko! haha

    sgt2 stuju ngan semua pernyataan kat atas tu.. tahniah kat care ko jawab2 ptanyaan2 sugen esp part yg

    ” Even people yang baca pun diorang tak faham apa yang ada dalam Quran ”

    pd pandangan aku,membaca n mengerti ayat2 al-quran are two different things..

    “bace” kite bole je buat scare mmbuta tuli and tak paham langsung ape yg kite bace.. tapik “mengerti” ayat2 al-quran tu mmerlukan kite mmahami ape maksod tafsiran ayat tu, knape ayat tu diturunkan, ape faedahnya kepada hidup kite and so on…

    in a nutshell, semua yg ada dalam al-quran [and also hadith2] tu memang senang kite nak fahami tapik mungkin susah untuk kite buat dlm kehidupan sehari-hari.. semuanya berdasarkan keimanan kite jugak la kan dan pemahaman kite tntang betapa mendalamnya erti ayat2 itu sampai membuatkan kite sndiri takot untuk commit dosa yg dapat menjauhkan kite dr Syurga Allah

    a hadith i came across

    Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:” Seseorang yang hendak berzina, tidak akan melakukan zina itu semasa ia berkeadaan sempurna imannya; dan seorang yang hendak minum arak, tidak akan minum arak tersebut semasa ia berkeadaan sempurna imannya; dan seorang yang hendak mencuri, tidak kan melakukan perbuatan itu semasa ia berkeadaan sempurna imannya; dan seorang yang hendak melakukan rompakanyang lazimnya menjadikan orang yang merompak itu memandang sahaja kepadanya, tidak akan merompak semasa ia berkeadaan sempurna imannya.”

    [Riwayat Bukhari dan Muslim]

    sekian…. sblom celoteh aku smakin panjang, bek aku stop.. haha

  6. huhu..best bca garapan ko..nothing 2 say except..sbagai muslim..kite bkn je kne tao bca Al-Quran..in same time kne fhm..pas 2 amalkan..tol x?

  7. menarik..menarik.. =)

  8. terima kasih….first of all, to sugen and reena, if you read this, please don’t mad at me ar? im telling the truth from our cnversation rite? jgn marah tau? chill2…hehe.

    to mrblinc : benda ni tidak dirancang, ianya berlaku secara spontan. mungkin aturan dan kehendak Allah, bukanlah kehebatan dan kepandaian si penulis. semoga kita diberik kekuatan untuk bercakap benar tentang kebenaran agama. amiiiin…

    to Sheikh Ahmad Fahmi : sama-samalah kita berusaha ‘menghapuskan’ golongan yang hanya mengikut tradisi. orang bukan islam pun tidak patut beragama dengan cara tradisi…

    to Noddy : he wanted to check our answer is it? ya, i guess so. haha…i understand what you are trying to say here, but maybe we ourselves (melayu/Muslim ni) should show them the true ISLAM and the beauty of our religion first, before we proceed to other ‘high’ explaination of ISLAM. they will learn much from what they saw compared to what they heard.=)

    to kri : first time komen ni kan? hehe. terima kasih. kita patut bukak Minda MANUSIA untuk berfikir tentang kebenaran agama. tidak mengira Islam atau bukan Islam. kan?

    to loveallaround : wah, cerita pasal kisah di unpad ni ramai yang tak pernah bagi komen pun datang ye? hehe. terima kasih. masukan yang menarik. harap pembaca mendapat manfaat juga dari komen-komen disini. amiiinn…

    to jijol : bunyi macam aku buat skrip filem pulak ko cakap macam tu. ini tidak dirancang pun, Allah yang tentukan… betul3, alhamdulillah meseg kali ni sampai pada ko. hehe, gurau bro.

    to puding caramel : soalan non-muslim di blog saudari tu mungkin kena try cari jawapan yang terbaik. seek first to understand, than to be understood. selamat berusaha ye? jangan lupa doa mintak tolong pada NYA.=)

  9. silap perkataan la plak..maksod aku garapan 2 ape y ko post 2 la..sblm ni msj nak smpai camne..ko x msj aku..klu ade pon kurang..ehee~

  10. Wah..lmbt pulak bagi komen, tgu exam hbs punya pasal, smorang sudah cakap apa yang mau diperkatakan. hoho.. femes tul pnulis kita ni ek..ngah3
    tp just nak tambah sket.
    Sbnrnya bila kita kata kita faham Quran, tapi still buat dosa, tu maknanya kita tak faham lah maksudnya. Coz if kita btl2 faham, mesti kita amalkan ye x. Amal tanpa ilmu sia-sia… Ilmu tanpa amal? jawablah sndiri,hehe. Wallahu’alam..
    Lg satu, bgsnya ahli2 grup yang bkn Islam tu, agak open..
    Ada skali tu Prof Mukhtan kaitkan sket pasal Al-Quran n medic, tp bdk2 group tutor yg bukan Islam sume nampak sangat tak suka n x selesa.. Huhu.
    Terpanjang pulak, sorii ek. Kalo ade salah pape silelah btulkan..

  11. “Actually i know Sikh is not the real one la…..”

    Ha yang ni penting nih..harap-harap tidak dibiarkan ditiup angin terbang jauh..Semoga diberi kekuatan untuk menyatakan yang BENAR..Insyaallah..kalian tidak boleh ketepikan sama sekali..Secara realitinya manusia itu hatinya bersih..ingin akan kebenaran..Jelaskanlah sebaik-baiknya..Perbincangan spontan yang cukup berisi kandungannya..bukan borak-borak kosong..

  12. Salam. mintak tunjuk ajar..

    Aji, teruskan menulis aku jadi follower blog ko ye..

    keep it up..

  13. salam,
    first tyme msok blog ni
    thnkz…if got some input (byk sbnrnye..hihi) n peringatan…
    truskn ye…

    —-DR.RADZI says : jangan serik utk datang ke sini ye? hehe…

  14. clap tulis ‘if’ tu sbnrnye ‘i’ve’ hehe

  15. very impressed with all the entries..
    xngadap buku sbb ngadap blog nie..
    ill be your follower abg razi.. keep on posting!!
    byk input.. daa lame x dgr tazkirah sume..
    thank you sgt2..

    —-DR.RADZI says : mmg nak keep on posting,tapi laptop tgh tak ok. huhu….

  16. hmmm,btol farhana88,
    tp ade satu perkara y memg sush nk buat ialah ISTIQAMAH dgn ape y da kite buat…

  17. ya2…mari menge’tag’…hehehe

  18. xde kne mengene w entry kali ni…
    just nk wish a happy birthday..
    njoy d trip
    i hope u got some ideas during d trip 4 d new entry…
    hihihihihihihi..

  19. salam..
    yup..bagus..perbualan yg insyaAllah bawa manfaat besar.ana doakan..n mcm princess di atas..ana pun nak ucapkan EPI BESDAY..
    sanah helwa ya akhi..moga dgn prtambahan usia,mnigkat lg iman,bertambah lg amalan,dimatangkan lg fkiran n diberi kemudahan dlm stiap pekerjaan..moga najah dunia n akhirat~ameen=) barakallahufiik~


    —-DR.RADZI says : syukran ya ukhti.

  20. mnarik..ni mmg care yg sgt baik utk berdakwah..
    kdg2 tak perlu straight forward cakap pasal islam, tapi start dgn bnde2 yg akan membuatkan mereka berfikir..

    berfikir lebih bagus dr kite trus bagi jawapan..moga Allah buka hati mereka utk terima hidayah..n moga lebih ramai lagi pemuda muslim n non-muslim yg berminat utk belajar comparative religion..sbb mmg penting..even dah islam pun kne belajar bnde2 camni..sbb tak gune sekadar islam berdasarkan ikutan..

    wallahua’lam..

  21. Suka baca tazkirah di sini.. Saya link blog boleh ya..=)

    —-DR.RADZI says : terima kasih…kenapa tukar wordpress ek? wordpress lagi bez ek? hehe.

  22. tahniah..nice writing dr.radzi

    teruskan perjuangan
    =)

    —-DR.RADZI says : terima kasih. insyaAllah,doakan ye…

  23. salam’alayk…
    dr razi, nice post…
    alhamdullillah… smg terus istiqamah dlm perjuangan…

    salam ziarah… from bumi holocaust….

    —–DR.RADZI says : terima kasih…dari bumi seberang. hehe

  24. pak aji..pak aji..
    ape jd ngn negeri mike tu??
    best blog btul blog pak aji ni:D

    —–DR.RADZI says : semoga bermanfaat je…=)

  25. Assalamualaikum,
    tertarik dengan entry ni..it’s really happen to me before.
    the same question has been asked,
    “In AQ, it stated you muslim girls kena pakai tudung kan?If wearing tudung is wajib for all of you (muslimah), why there’s some who were not?” tanya sahabat non-muslim.

    Saya menjawab, mungkin dia x baca atau x faham Al-Quran.
    and i gave one analogy trying to help her out,

    “We use Medical Physiology, Tortora for our last system as primary reference, right?”i asked

    “Yes” jawab sahabat ini ringkas

    “Could you tell me, how many of them got 4.00 or at least 3.5 and above?” sekadar mahu menguji

    “I don’t know actually how many of them, but i knew there’s less than 30 people out of 80 malaysian students” jawab sahabat ni tadi

    “Why does this happened?We are using the same primary reference right?Why some got their flying colours result and why some not?”
    tanya lagi cuba nak memancing.

    “For those who are not or maybe failed that system, they maybe either not read at all or they do read but don’t really understand what they are reading of” i tried to get a conclusion for her.

    “Oh, means here when muslim girls not wearing tudung, maybe they do not understanding Quran?”tanya sahabat dengan muka minta simpati & comel sgt

    “I will say so, wallahualam” senyum & kitorang balik sama-sama.

    Pengalaman yang sangat indah. Subahanallah & sahabat ini sedang mencari agama yang benar untuk diimani.:)

    —-DR.RADZI says : semoga kita dan mereka diberikan kekuatan untuk ke syurga. amiiiiin….

  26. Salam radzi….
    artikel menarik.walaupun panjang berjela semakin baca semakin nak memahami sampai akhir..
    bgus la korg slalu mingle dgn non-muslim,
    blh la sampaikn dakwah secara tak langsung..
    praktikkan ilmu korg dpt time usrah

    sbnrnye pasal tudung ni rasanye sume tau kewajipan nye..
    mmg trang..tang..tang dlm Al-Quran tercatit.

    tp tula, tepuk dada tanya iman. Mungkin byk faktor yg memainkn peranan dlm seseorg yg tdk dpt menjalankn suruhan tersebut.
    Sememangnya kita blh beri 1001 alasan.Tapi hakikatnya, memang benda ni WAJIB.

    Semoga timbul kesedaran keatas saudara2 seislam ku untuk menjadi cth yg baik dgn mengamalkn Ajaran Islam se optimal nya. Nanti xdala pihak2 agama lain mempertikaikan kesucian agama Islam. Betul X?

    Be a believer not just a follower!Jd kenala sentiasa belajar mendalami Islam, baru la tak ragu2 nak menjalani perintah-Nya ( mcm suruhan memakai tudung nih haa…)

    P/s: sorry panjang.semangt plak.1st time bg komen ni tp dh beberapa kali ziarah..hehe

    —-DR.RADZI says : tq atas ziarahnya. saya dah ke blog saudari juga cuma belum meninggalkan jejak je. hehehe…

  27. nice..pembawaan msg yg menarik..
    lama tak berinteraksi ngan non muslim..
    at least u got opportunity to discuss
    dan dari ni pun byk ana belaja~

  28. menarik2..go go senior! (trademark)

    —-DR.RADZI says : senior2 lain tak panggil senpai ek? haha…arigato sue neechan…(belajar dari manga eyeshiel21.=p)

  29. salam akhi..
    lama x tgglkn komen,sebabnya internet tlh dijelajahi virus..huhu
    entri yg ni best n semestinya b’manfaat mcm entri yg lps2..

    kita sendiri yg mengaku sbg muslim ni bertanggungjawab sebenarnya untuk memaparkan kecantikan islam itu..supaya org yg berada dlm lingkungan islam mahupun di luarnya yg sedang mencari,dpt melihat sendiri keindahan islam..

    kita x blh nk paksa atau memastikan mereka yg mendengar, membaca tntg islam yakin dgn setiap hujah kita, melainkan org yg memikul gelaran islam itu mempraktikkan islam secara menyeluruh..gesaan ntk diri sendiri juga ni..

    p/s: mendiami kelompok ummah di unpad banyak bezanya dari cni..dn kadangkala lingkungan kepelbagaian gaya hidup walau sesama saudara meruntun diri untuk menyepikan diri dn menjauh..mgkin itu bukan yg sebaiknya tapi menjadi golongan minoriti ini banyak bergantung pd nilai istiqamah..
    namun begitu,situasi membuatkan iman seringkali dinilai kembali agar tidak turut dihanyutkan..

    o,ye..sanah helwah..
    terus kuat untuk islam ya akhi..
    wassalam..

    —-DR.RADZI says : syukran ukhti, patotla lama senyap, samela kite kena virus. huhu…ingat kan pesan terakhir dulu? berusahalah untuk istiqamah ek? walaupon ianya susah. berdoalah….ok?=)

  30. how impressed i am…..

  31. huuh ..

    —–DR.RADZI says : apa maksudnya tu cik doctor?

  32. salam ziarah

    sy nk link kamu ke blog sy..
    tq

  33. among all ur of topics, this 1 nampak tertarik kpd sy..bukan ke pakai tudung disebabkan rambut adalah aset yg palin tertarik in a woman? thatz y the gals must cover and the Q-ran said so? and those havent wear, not to say mereka x nak apa yg ada dlm Kitab Suci, tpi they are not ready to do so…thats what i understand aft i xplore bout it by myself from alot of muslims..

    rather than u say mereka x ikut, u might say they are not ready…bcoz pakai tudung really a big thing for a gal..u knw cnt dandan cantik2 n al…(jz an example), plus i heard if u wear tudung 1ce cnt like buka tutup n al…so they are jz not ready for that..itz not my opinion at all…this is what knw from 1 of my xploration bout muslims..:)


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: