Bacaan atau Hiasan


“Assalamualaikum….

Nak tanya, ada kawan non-muslim ni dia kata nak baca Quran. Jadi macam mana ek?”, tanya seorang muslimah.

Teringat saya tentang soalan-soalan yang lebih kurang sama suatu ketika dahulu.

“Non-Muslim boleh baca Quran? Boleh sentuh Quran?”

———————————————————————————————————————

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah Tuhan Yang Maha Agung yang telah membuka hati seorang manusia untuk mencari dan mengenalNYA.

“Dia minat sangat nak baca Al-Quran katanya”

“Baguslah. Dia nak pinjam bawak balik ke?”, saya menjawab soalan-soalan dengan soalan.

“Saya kata saya boleh bagi dia baca Quran, tapi dengan satu syarat… Kalau tak faham apa-apa dalam Quran nanti WAJIB tanya saya. Hehe….”

“Wah, bagus2… Syarat yang sangat baik.”, bersemangat saya mengangguk tanda setuju.

Saya sangat-sangat bersetuju dengan reaksi dan tindak balas ‘cerdas’ yang diberikan oleh muslimah ini ketika ditanya oleh rakan non-muslimnya. Amatlah malang jika jawapan yang diberikan kepada non-muslim itu adalah seperti…

“Boleh-boleh, tapi U kene amik wudhu’ dulu. Meh sini muka U,I nak basuhkan muka U. Pastu tangan pulak. Then kepala, telinga and kaki. Ok?” —————apakah??

ATAU

“Boleh-boleh, tapi I bacakan untuk U ek? Quran ni kitab suci umat Islam. U tak boleh baca Quran, U nak baca Quran U kene masuk Islam dulu.” ————apakah??

Alhamdulillah, beliau cerdas.

“Tapi saya risau, takut dia buat apa-apa kat Quran nanti?”

“Insya Allah tiada apa yang perlu dirisaukan. Kawan tu bersungguh-sungguh nak belajar dan membaca ISI KANDUNGAN al-Quran, apa salahnya. Quran itukan BUKU PANDUAN MANUSIA? Bukannya buku panduan Orang Islam semata-mata. Lagipun, kalaulah dia ada niat yang jahat sekalipun, (siapa ajar kita bersikap negative ni?) itu bukanlah dalam tanggungjawab kita lagi. Kita hanya menyampaikan. Ok? Tanya dia terjemahan dalam bahasa apa yang dia selesa, hadiahkannya, Insya Allah kita juga akan dapat ganjarannya. Tenang aja ya?? Hehe…”

Selain ke’cerdas’an yang ditunjukkan, saya ingin berkongsi keprihatinannya terhadap rakan non-Muslim. Mungkin ada dikalangan kita yang takut untuk bercerita tentang Islam pada orang lain. Takut pada subjek ‘perbandingan agama’. Takut untuk mengenal agama lain. Takut untuk mencari kebenaran!

“Eh, taklah. Saya bukan takut mencari kebenaran. Saya takut ditanya tentang Islam benda yang saya tak tahu nak jawab je…”

Takut ditanya? Bukankah Allah mengajar kita BERTANYALAH KEPADA ORANG YANG AHLI (ORANG YANG TAHU TENTANG PERKARA ITU) SEKIRANYA KITA TIDAK TAHU? –surah An-nahl (16:43)

Lebih banyak yang kita tidak tahu, lebih banyak yang AKAN kita tahu. Diberi syarat, BELAJAR DAN TERUS BELAJAR. Allah tidak akan mengubah sesuatu kaum itu selagi mana mereka sendiri tidak mengubah nasib mereka. (13:11)Hmm…

Bagaimana rakan-rakan non-Muslim ingin memahami ayat-ayat al-Quran?

Quran adalah panduan. Jadi ianya dibaca sebagai nasihat dan tauladan. Setiap ayat yang tersurat penuh tersirat kata-kata nasihat dan petunjuk. PETUNJUK bagi orang yang meRELAkan diri untuk DITUNJUK.

AFALA TA’QILUN….

AFALA TATAFAKKARUN….

AFALA YANZURUN….

AFALA TUBSIRUN….

Ayat-ayat Allah yang menunjukkan maksud yang sangat dalam. Kalau diterjemahkan ke dialek orang kampong saya,

Ngapelaaa kamu tak pikio….

Ngapelaaa kamu tak gune akai kamu tu….

Ngapelaaa kamu tak nengok betoi2….

Idak ke kamu nengok???

Idak ke kamu pikio???

Kalau Allah cakap Perak mungkin yang lain akan bagi alasan tidak memahami al-Quran, tetapi Allah telah menggunakan bahasa yang indah. Tinggal terserah kepada kita sahaja sebagai manusia untuk menerima dan memahaminya.

Fikir-fikirkanlah…

Advertisements
Published in: on April 1, 2009 at 12:59 am  Comments (17)  

The URI to TrackBack this entry is: https://drrazi.wordpress.com/2009/04/01/bacaan-atau-hiasan/trackback/

RSS feed for comments on this post.

17 KomenTinggalkan komen

  1. alhamdulillaah…sri pun gembire dengan jaw beliau
    baguslah jika semua umat islam berfikiran rasional&matang spt beliau
    =)

    —–DR.RADZI says : betul2…setuju dgn sri. bila nak wat meeting KBKK nya cik sri?

  2. haha..saya pun stuju ngn jawapan beliau..lalla~
    trimas2..

    p/s:hr ni besday ‘die’ so die sangat gembira menerima ‘hadiah’ tersebut dan bersungguh2 nk membacanya 🙂

    doakan bersama, moga ini satu permulaan yg baik dan akan berkesudahan dengan peristiwa yg baik juga..amin!

    ‘sape ajar pk negatif’..adeh~ cam kne cucuk pkai panah kat kepale je..terase2..tp bkn negatif..just nk berhati-hati..saya murid baru blaja~

    😎

    —–DR.RADZI says : hehe,janganla terasa. untuk perkongsian bersama…kan? kan? otak ada effect pape tak kene cucuk panah? makan ubat tak? lalala~

  3. Teringin nak tau sape non-muslim tu, duha x nak story ke? ooops pecah rahsia:p (padahal agak je ngeh2)

    Alhamdulillah Allah bukakan hatinya untuk mendalami al-Quran, kita doakan dia menjumpai kebenaran yang dicari=)
    Hmm, kita yang dah diberikan nikmat Islam ni harus menghargai betapa beruntungnya kita dah ada al-Quran sebagai pembimbing…

    p:s/ tahniah post anda sekarang sudah berwarna! (rasanya ada org ckp aritu warna x penting…hmmmmmmmmmmmmmm)


    —-DR.RADZI says : gi tanya duha. rasanya die kenal kot orang yang bertanya tu. kalau dia tak kenal maksudnya dia tak makan ubat lagila tu. gi suh dia mkn ubat. ngeh3~
    p/s: tu dulu,skarang kite cubala benda2 lain jugak…=p

  4. kak farhna..tiada kaitan dengan saya~ (kot)
    maaf,sila cuba sebentar lagi..hehe

    p/s:pada tuan empunya blog..saya sihat walafiat Alhamdulillah..otak saya masih juga sihat dan tidak memerlukan ubat..anda pula bagaimana? (jgn malu utk mengaku..malu2 sesat jalan) hehe..ada kemungkinan anda yg memerlukan ubat.. :p

    —–DR.RADZI says : ssshhhh…saya dengar ada orang tu cakap sorang2. dengar tak? hmmmm……=p

  5. salam

    ya sahabat lama. lama tak berkhabar.
    blog yang penuh bermanfaat.
    =)

  6. salam…
    semoga setiap y membaca alQuran peroleh hidayah drpNYA..Amin…

  7. salam ziarah..nice blog..bermanfaat dan berilmiah.tentang non-muslim nak baca al-quran tu insyaallah dia tak buat menda negatif..saya percaya kat dia..saya cadangkan duha terus dampingi dia n citer tentang keindahan islam..bukan senang seorang non-muslim nak nyatakan minat dia..mulalah slow2..sama2 doakan biar allah bg petunjuk untuk dia.amin..

  8. salam..ehem..cm knal je..lalala..ap2,sye doakan yg terbaik buat sahabat non-muslim tu..nanti perkembangn die,story2 ye..hehe..

    p/s=cik dudu..dh jmpe ke kaler fav die??hehe..bile nk adiahakn yg `pink` mcm mc yae pnye tu..hehe..empunya blog nk hadiahkan pn bole gak..hahaha..

  9. correction..
    p/s=cik dudu..dh jmpe ke kaler fav die??hehe..bile nk adiahakn yg `pink` mcm mc yae pnye tu kat sye..hehe..empunya blog nk hadiahkan pn bole gak..hahaha..(sekadar gurauan)..=p

  10. DR.RADZI says: ooh….die yang nak upenye. takkan takde lagi kowt??? oo tamak ek? org tamak selalu ape??? ha….jwb sndirik. hik3….

  11. cik susi..cukup2lah ke’pink’an anda..saket mata saye melihatnye..haha..
    (tapi kalau dapat anak nnt warne pink time lahir takpe..ballard score dpt 2 markah! hehe)

    p/s:bukan quran (dan tudung hari tu) dah memang warne pink ke? cukup2..bak kate abg radzi..org tamak selalu..?? hehe

  12. DR.RADZI says: first time cik dudu geng saya. ha,cik susi,anda dah takde geng. gi ajak amad tu kite wat tag team jom. hahaha….
    p/s: dapat dua markah ek? fail bape fail? dah lupe. hehe…=p

    -DR.RADZI dah tak boleh nak reply dalam komen oranglain dah. huhu…pelik2. hmm.-

  13. oo..nanti sye cari geng,ngn a.amad..biar pantai timur aka budu(walaupn sye celup,ade gak drh kelate mengalir) vs orang pantai barat(sel n prok-ap je yg ade?muahaha)..abh ah korg..hahaha..

    p/s=score 0 bile pale or bluish grey…hehehe..

  14. konfem ah kami menang..adoi laa sue..jgn malukan diri sndiri..enche pinky..hehe~

    geng2 mantap seperti kami nih maleh nk laye mu sue..hoho~

    kalau APGAR score??ingat tak??
    haha..tade kje blaja repro sni :p

  15. haha….nak gaduh pantai2 plak cik susi ni ek? tak main la pantai2. orang sekarang main awan2 je…haha.

    betul3-merujuk kepada penyataan cik dudu. maleh layan cik pinky. lepas ni nak panggil cik bluish lah. lalala~ ayuh dudu,brainwash dia bagi die suke bluish pulak. tak pon warna cyanosis ke….(ada ke ek?) haha..

    p/s: reproku! oh tidaaakkkk……

  16. ek eleh..maleh ah nk gado ngn korang…(mne a.amad nie???sye dibuli..uwaa)..sye setia ngn pink sjak zaman sye main barbie lagi taw..cik dudu,jgn jelus ye..a.radzi..bkak blk bku repro..muahahha..

    —-DR.RADZI says: cian dia kalah…haha. sejak zaman barbie? bukan skrg dh zmn cicit kepada barbie ke? orang dah tak main dah pink skrg…org main bluish je….haha.
    p/s: pinjam buku repro. hehe…

  17. betul..biru la cantik..pink ape kelas…heh..
    biru ibarat awan yang cerah lagi tenang serta luas terbentang :p

    p/s:zaman barbie da lepas la cek akak..haha..ni da merapu sbb tade back up laa nih..heh..jgn nages sorg2 dlm bilik taw..

    p/s2:buku repro kat copa banyak~ lalla~

    —-DR.RADZI says: cik dudu,biru yang dimaksudkan disini bukan biru awan. kite nak bagi biru yang pucat cyanosis tu kat miss susu..eh,miss susi. hehehe. pink kelas ape…ye dak? (pelik je bunyi???) silap2,pink ape kelas….

    ntah,merapu2…gi sambung blaja repro gi. blaja obstet plak pasni. beranak banyak2. ok semua? kikiki…


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: