Why Can’t We Know God-part I


 

DEFINITION

Chronic NKG bermaksud penyakit senyap yang meresap dan membarah ke seluruh tubuh badan manusia sejak lama yang lebih dikenali oleh orang Teluk Intan sebagai, Chronic Not Knowing God. Penyakit dan Sign &Symptom ini adalah merupakan manifestasi kepada terhalangnya diri sesorang itu untuk mengenal Tuhannya. Jadi dalam usaha untuk mengenal Tuhan, Sign&Symptom penyakit ini harus dielakkan!

 

ETIOLOGY

Penyakit Syahwah

          Fasiq (al-fisqu)

          Sombong (al-kibru)

          Zalim (az-zulmu)

          Dusta (al-kizbu)

 –            Banyak Dosa (kathratul ma’asiy)

        

 

 

 

 

 

  

 

CLASSIFICATION (Classified by World ‘Hikmah’ Organization)

i)                    Chronic NKG I: Penyakit Syahwah (hati dan nafsu)

ii)                   Chronic NKG II : Penyakit Syubhah ( minda dan diri sendiri)

 

HISTORY

Al-fisqu (2:26,27)(59:19)

Al-kibru (16:22)(40:35,36)(7:12)

Az-zulmu (61:7)(32:22)

Al-kizbu (2:10)

Kathratul ma’asiy (83:14)

 

SIGN & SYMPTOM

Al-fisqu :

Sudah mengetahui perintah dan larangan Allah, tetapi tetap MELANGGARnya. Dia tidak mencabar hukum tuhan, tetapi dia melanggarnya.

Eg hukum  tudung – “tahu, tapi nantilah pakai. Muda lagi sekarang ni malaslah pakai tudung. Memang berdosa, tahu…”

Al-kibru :

 Sudah mengetahui perintah dan larangan Allah, tetapi dia MENCABAR dan MEMPERTIKAIKANnya.

Eg hukum tudung – “helloooo….kalau rambut dan dada untuk disimpan, disorok bawah tudung, nak buat apa DIA ciptakan??? Sekarang zaman moden ok???? Rimaslah!”

Az-zulmu :

Sudah mengetahui perintah dan larangan Allah, tetapi dia MENGUBAH ikut kesesuaiannya, tidak meletakkan sesuatu di tempatnya.

Eg hukum tudung – Pakai tetap pakai, tetapi di’fesyen’kannya selagi boleh. Warna yang ‘striking’, baju sekecil mungkin, skirt pendek disarung seluar ketat.

Al-kizbu :

 Mengadakan dalil dan hujah yang SEBENARNYA TIADA (mereka haditih palsu dan quran buatan sendiri), Menipu dan MENUKARKAN maksud sesuatu dalil, MEMUTAR BELIT dalil sahih yang orang berikan kepadanya.

Eg hukum tudung – “ada apa dalil yang kata tak payah pakai tudung? Astora jabat kata ada! Alah,itu trend zaman dulu kat padang pasir, sekarang dah tak payah pakai pun takpe”

Kathratul ma’asiy :

Melakukan sesuatu DOSA DENGAN KERAP dan TIDAK SELALU BERTAUBAT.

Eg hukum tudung – “atleast aku pakai tudung. Satu perintah aku dah tunaikan. Yang lain tu memang dah perangai aku. Lifestyle aku memang macamni, nak buat macam mana..”

 

TREATMENT & MANAGEMENT

Mujahadah, berusaha MELAWAN HAWA NAFSU dengan sedaya upaya.

 

PROGNOSIS

Buruk : jika tidak diubati. Akan menjadi golongan“maghdhubi ‘alaihim” seperti yang diterangkan dalam surah al-fatihah. Iaitu golongan orang-orang yang dimurkai. Seperti golongan Yahudi yang ada ilmu tentang ALLAH dan MUHAMMAD namun bersikap fasiq, sombong, zalim, menipu dan terus menerus melakukan dosa.

Baik : dengan syarat mengikut ‘TREATMENT & MANAGEMENT’ yang dianjurkan. Masuk syurga insyaALLAH.=)

 

-ILMU TANPA AMAL, DIMURKAI-

 

P/s : Contoh tidak terbatas kepada hukum tudung sahaja. Ianya diseragamkan untuk mudah memahami S&S tersebut. Renung-renungkan, selamat berAMAL! (^^,)

Advertisements
Published in: on April 18, 2009 at 9:02 pm  Comments (12)  

The URI to TrackBack this entry is: https://drrazi.wordpress.com/2009/04/18/why-cant-we-know-god-part-i/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 KomenTinggalkan komen

  1. Huih dah ada internet laju je ek? haha..

    Semoga dalam diri kita semua tak ada kelima-lima sifat ni n tidak termasuk dalam ‘maghdubi ‘alaihim’ , n kalau ada, cepat menjalani treatment supaya mendapat prognosis yang baik…syurga! amiiin…

    Selamat bermujahadah semua! Jangan jadikan makhluk bertanduk sebagai rakan karib kita okayyyy!!! 😀

  2. hi..1st of all, another interesting article again, im getting input lagi ari ni..:)
    i sambung my question ket blog u pula..hehe
    h bout those who wear tudung wen they go formal places then x pakai klo kluar dgn kwan2…??!!
    n ade yg ckp ade benda yg x dikatakan dosa walaupon kte buat at the same time x datangkan ny advantage kpd kte..mcm rokok?! my fren said mcm ni ‘klo buat pon xla bdosa; x buat pon xde pahala…’!!! she told 1 specific word tp i lupe…

    p/s: xde pathen ke?!!hehe saje je..

    —-DR.RADZI says: thanx for da comment n questions.=) bout da tudung,actually itula Sign&Symptom for dis disease…huhu…

    maybe she was saying bout hukum makruh-which is buat tak bdosa,tak buat dapat pahala. means its better not to do la. macam rokok. ada yang kata makruh (yang kata makruh tu sebab dia pon susah nak berhenti merokokla kot. hehe..) but most scholars said its haram. rokok is haram.

    orang yang tahu rokok haram but still merokok is da 1 dat i describe kat atasla. penyakit yang harus dibuang in order to get to know ur god,to get closer to ur god, to have faith in him…thanx again siv. rajin2 la komen. hehe…

  3. sgt menarik..
    kebetuln tgh belaja pathology..mcm ulangkaji kat sini pula..
    erm..mga Allah lindungi kita dri sifat yg tidak sepatunya kita ade..
    Ya Illahi..peliharalah kami..

  4. interesting…

  5. em..intresting..
    mengingatkan sy..kdg2..kita leka..
    thx dr razi..

    em..siv nak maksudkan makruh la kan?
    kalau pd sy..rokok tu..kan memudaratkan…baik tinggal..
    lagipun..asap makanan jin..
    mcm jin la ek..hehe..

  6. erm..kalau tak salin hr tu pun takpe..kat sni dah ade.. :p hehhe..bgus2..boleh ulang kaji..jzkk..

    p/s:menurut pendapat yang kuat..merokok itu haram..sebab memang tak mendatangkan any advantage..malah membawa seribu macam keburukan..bole dianggap sebagai membunuh diri perlahan-lahan..sbb rokok tu kan penuh dengan racun..right?

    p/s2:mana2 agama sekalipun,tak benarkan penganutnya merosakkan diri sndr..kan..?

  7. salam ziarah.
    sungguh menarik entry ni.
    hm boleh tahu sumber rujukannya? kalau ada…

  8. to farhana,dentistsupermuslim,sinar,ayu,duha:terima kasih sudi melawat. dan terima kasih juga memberi masukan tentang soalan saudari siv. semoga ada manfaat dan kebaikan untuk semua yang membaca.=)

    to alfalfa: sumbernya ialah ‘rasmul bayan’

  9. salam singgah..
    .
    pada pendapat saya…apa2 sahaja aktiviti yang tidak mendatangkan apa2 manfaat malah mendatangkan kesan buruk pada diri sendiri, masyarakat, agama,bangsa dan negara adalah DILARANG di sisi agama..apa agama sekalipun..
    .
    contohnya…SMOKING or MEROKOK!

  10. caya lar abang razi…..
    satu artikel menarik best…
    mudahan2 jadi peringatan buat sy sendiri dan kwn2 lain..
    tq for diz article ni..

  11. Tanpa sadar nikmatnya alam karena kuasa Mu
    Yang tak kan habis sampai di akhir waktu perjalanan ini
    Terima kasih ku padamu Tuhanku
    Tak mungkin dapat terlukis oleh kata-kata
    Hanya Dirimu yang tahu besar rasa cintaku pada Mu
    Oh Tuhan anugerah Mu tak pernah berhenti
    selalu datang kepadaku Tuhan semesta alam
    dan satu janjiku tak kan berpaling dari Mu

  12. video pon ada..xnak masukkan ke?
    bole masukkan video x dlm wordpress????


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: