Why Can’t We Know God- part II


DEFINITION

Chronic NKG bermaksud penyakit senyap yang meresap dan membarah ke seluruh tubuh badan manusia sejak lama yang lebih dikenali oleh orang Teluk Intan sebagai, Chronic Not Knowing God. Penyakit dan Sign &Symptom ini adalah merupakan manifestasi kepada terhalangnya diri sesorang itu untuk mengenal Tuhannya. Jadi dalam usaha untuk mengenal Tuhan, Sign&Symptom penyakit ini harus dielakkan!

 

ETIOLOGY

Penyakit Syubhah

          Bodoh (al-jahlu)

         Ragu-ragu (al-irtiyab)

          Menyimpang/menyeleweng (al-inhiraf)

          Lalai (al-ghaflah)

 

 

 

 

 

 

 

EPIDEMIOLOGY

Tersebar luas di seluruh dunia tidak kira Muslim ataupun Non Muslim. Nisbah lelaki dan perempuan adalah 1:1

 

CLASSIFICATION (Classified by World ‘Hikmah’ Organization)

i)                    Chronic NKG I: Penyakit Syahwah (hati dan nafsu)

ii)                   Chronic NKG II : Penyakit Syubhah ( minda dan diri sendiri)

 

HISTORY

Al-jahlu (17:36)

Al-irtiyab (22:55)

Al-inhiraf (5:13)

Al-ghaflah (7:179)

 

SIGN & SYMPTOM

Al-jahlu :

TIDAK MENGETAHUI langsung tentang agama. Ataupun tahu mengenai agama tetapi JAHIL DALAM MEMAHAMINYA.

Eg – “WA’BUD RABBAKA HATTA YA’TIYAKAL YAQIN” yang bermaksud “sembahlah tuhanmu sampai datang YAQIN.(15:99) Penjelasan ‘yaqin’ disini mengikut HR Bukhari adalah AJAL! Bukannya beribadah sehingga sudah merasa cukup yakin, lalu berhenti beribadah. Sufi?

Al-irtiyab :

Sudah yakin bahawa untuk beragama harus merujuk kepada sumber asal agama tersebut, tetapi masih RAGU-RAGU dengan sumber tersebut.

(22:55)Dan senantiasalah orang-orang kafir itu berada dalam keragu- raguan terhadap Al Quran, hingga datang kepada mereka saat (kematiannya) dengan tiba-tiba atau datang kepada mereka azab hari kiamat.

Al-inhiraf :

Penyelewengan berlaku setelah memahami sumber asal. Samada MELEBIH-LEBIHKAN yang tidak sepatutnya, ataupun MERINGAN-RINGANKAN sesuatu perkara/hukum.

Explaination – Hadith Riwayat Bukhari : seorang sahabat ingin berpuasa tidak mahu berbuka, ingin bangun malam bertahajud berdua dengan Allah tanpa tidur, ingin mendapatkan cinta Allah sahaja tidak mahu kahwin. Tidak mengharapkan syurga. SEOLAH-OLAH dirinya mahu lebih baik dari Nabi, manusia contoh. Sedangkan nabi juga berbuka, nabi juga tidur, nabi juga berkahwin. Nabi juga berdoa meminta untuk dapat syurga!

Al-ghaflah :

Belajar tentang sumber asal dalam beragama tetapi TIDAK BERSUNGGUH-SUNGGUH dalam mempelajarinya.

(7179) Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk (isi neraka Jahannam) kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk MEMAHAMI (AYAT-AYAT TUHAN) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk MELIHAT (TANDA-TANDA KEKUASAAN TUHAN), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk MENDENGAR (AYAT-AYAT TUHAN). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai.

 

TREATMENT & MANAGEMENT

Ilmu, berusaha untuk mencari ilmu sebanyak mungkin tentang agama.

 

PROGNOSIS

Buruk : jika tidak diubati. Akan menjadi golongan“addholllllllin” seperti yang diterangkan dalam surah al-fatihah. Iaitu golongan orang-orang yang sesat (tenggelam punca). Seperti golongan Nasrani (Kristian) yang tiada ILMU, mereka hanya BANYAK BERAMAL berdasarkan sikap jahil, ragu-ragu, menyimpang dari kebenaran dan lalai.

Baik : dengan syarat mengikut ‘TREATMENT & MANAGEMENT’ yang dianjurkan. Masuk syurga insyaALLAH.=)

 

 -AMAL TANPA ILMU, SESAT-

 

P/s : Renung-renungkan, selamat berILMU! (^^,)

 

 

Advertisements
Published in: on April 20, 2009 at 9:33 pm  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://drrazi.wordpress.com/2009/04/20/why-cant-we-know-god-part-ii/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 KomenTinggalkan komen

  1. thnx for the answer 2 my ques in previous topic..:)
    klo kelalaian, penyelewengan, keragu-raguan dan kebodohan menyebabkan seseorang tidak mengenal tuhan, itu ertinya dia tidak mengenal diri sendiri bkn? some1 shud understand who himself to approach or to know who is Maha Penguasa…:-?why cant it be the main cause for all of the other symptoms??!!! (maaf, suka-suki je i ckp)

    ape beza hati dgn nafsu??!!! wat our heart wants,thatz is wat become the lust, isnt it?

  2. hmm…maybe. thats y my tagline is menghayati makna hidup,mengenal hakikat tuhan. we shud searchda truth bout ourselves,rite?=)

    hati lebih kepada good things. nafsu is da opposite. u’ll not feel comfortable when you do something bad,or something sinful,dats ur hati telling. n nafsu is da totally opposite one. i maybe rite or wrong,so selamat mencari! thanx though..hehe

  3. yeap…agree with u…:-)
    if we get to the truth of ourselves, automatically we will find the way to approach GOD..but as long as we deny to knw the truth, sampai waktu tu la signs n symptoms yg Dr.Radzi ckp akan mempengaruhi seseorang… thatz wat i learned b4…:-) (kalau ada yg salah maaf)

    hmm…paham2 sikit la!!!hati dgn nafsu..:-) how bout those who dance ah?i heard recently it also 1 kinda dosa…is it?y..?..:-)

  4. Saya dengan ini meminta kebenaran untuk me’link’kan post ini.
    -link je, x copy hee-
    *sbnrnye bukan mintak kebenaran, bgtau je sbb anda dh awal2 tulis kat sidebar boleh link/copy etc ngeh2* :p
    tq~

  5. side effect treatment tu xda ker…
    nampak mcm bnyak…


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: