Salam ibu dari Bumi Anbiya’


Tiba-tiba hp berbunyi, jam menunjukkan pukul 3 pagi….

(macam cerita hantu la pulak.=p)

“Hello…”

“Ha, mak. Tengah watpe?”

“Mak baru balik ni. Tadi solat maghrib dengan Isya’,pastu ni baru balik hostel. Mak try mesej tadi tak boleh. Mesej kaklong pon tak boleh. Ni yang mak call ni.”

“Camne? Seronok?”

“Dari Jeddah ke Madinah tu semalam jalan dia straight je… Mak tak tido, seronok je rasa perjalanan. Belum sampai ke mekkah lagi. Mekkah nanti tak tahula.”

“Jap, mak kata duk hostel? Ayah?”

“Asing, tak duk sekali… Ayah duk hostel laki. Mak ngan ayah dah macam tak kenal je dah. Tengok dari jauh je.” — tak tau kenapa, tapi rasa sweet je mak cakap macam tu. Kesian mak terpaksa berpisah dengan ayah. Kalau tak mesti macam belangkas jadi pasangan muda. Hehe….

“Tapi takpe, mak kawan ngan makcik ni dia dah biasa pergi. Kalini dia bawak anak dia. Anak dia doctor jugak, perempuan, baru grad.” —- Ehem2! Terbatuk pulak. Haih~~ =p

“Ayah? Ayah camne pulak mak?”

“Ayah ko ngan ustaz je jalannya. Die lagi kencang. Berdua je ngan ustaz”

Hahaha….Alhamdulillah, lafaz hatiku memujuk. Risau dan rindu pada mereka. Seperti anak-anak pulak rasanya mereka. Aku benar-benar khuatir tentang mereka. Mungkin begini perasaan seorang ibubapa memikirkan anak yang pergi berjauhan dari mereka.

Lindungi mereka Ya Allah… Berikanlah mereka kekuatan,kesihatan. Berikan mereka ketenangan dan nikmat beribadah yang mereka cari, amiin ya rab…

“Mak, kat sane kul berapa?”

“Ntah… Eh, kat sana kul berapa?”

“Kul 3 pagi. Hahaha…. Nasib orang tak tido lagi, tengah buat kerja sikit.”

“Laa…yeke…  Sori2, dah tak tau masa, dah tak tau tarikh dah mak ni. Seghonok beno. Hehe. Dah2, gi tido gi. Esok nak bangun awal pulak.”

“Hahaha…. Takpe, tak tido pon. Hehe, baguslah, orang tumpang hepi.”

-Senyum mode sepanjang malam. Hehe…-

Advertisements
Published in: on Mei 16, 2009 at 3:50 am  Comments (10)  

The URI to TrackBack this entry is: https://drrazi.wordpress.com/2009/05/16/salam-ibu-dari-bumi-anbiya/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 KomenTinggalkan komen

  1. hi…
    insyallah,tuhan akan melindungi mereka sepanjang perjalanan mereka disitu…:) jgn risau.
    concentrate dlm xam…good luck..:)

    —–DR.RADZI says: hehe,yup, with Allah’s will, tuhan akan melindungi mereka. amiiin…. good luck for u too,thanx.=)

    • thnx..:)

  2. sonok2!!bile nk dpt g ni..huuuuu~~

    p/s:ehem2…nk batuk jugak la.boleh?boleh laa..haha(gatai!!=p)

    —-DR.RADZI says: semoga kita dipanjangkan umur untuk terus mengabdikan diri dan melakukan kebaikan,aminn….

  3. Alhamdulillah parents dah kat sane.
    InsyaAllah selamat je segala2nye.
    kesian la kat my parents lum ade rezeki nk jejakkn kaki kat sane…
    laa x tido lg 3am pg 16th may? kenapa x cakap???same la kite… =p
    cume dah off laptop je sbb konon2nye nk stady tp x stady pon. dok buang mase tunggu subuh. ok3 next time xbuat lg!!
    ok All the bezt in ur final!
    8th june kn? (tau sbb merantau g blog ntah sape2. :p)

    —-DR.RADZI says: amiiin…nanti ada rezeki kita pon bole pegi jugak dun wori…tak tido lagi kul3? ish3…nanti bengkak cam panda baru tau. haha…terima kasih. berusaha2,chaiyok2! hehe.

  4. salam,
    wah berwajah baru..[lapo coklat plak,huhu]
    smoga ibadah umrah mak & ayah nta di terima Allah…
    umrah yg mabrur..;)
    nanti pesan kt abah jaga mak sama kt sna..nnt mrajuk plak mak..hehe.dulu abah umi gi haji pun ana pesan btul2 kat abah..abah klu jumpa kwn2 n syeikh2 ni lupa hbs nnt..sna dhla ramai org..umrah x sgt kot dr musim hj..

    p/s: hati2..ntah2 mak tgh carikan calon menantu.hik3..dulu abah umi gi sna pun,dah bkenan ngn sorang student indonsia yg blaja kt ummul qura'(univsti kt mekah).abh umi upah die wat haji kt tokwan..balik2 m’sia x hbs2 cite psl die..[gaya nk promote kt anak die ni].bla tnya abah umi, “abh umi nak ke anak abah umi ni duk kt indo terus?”,trus diammm….he

    ~moga slamat smua


    —–DR.RADZI says: jzkk. insyaAllah ayah tak lupe kat mak kat sana. dah pesan dah suh jaga mak elok-elok. hehe…eh,apa salahnya dapat orang indonesia? pak ojeg. haha…=p

    • Salam:

      Nak gelak guling2 jap~
      klako pesanan radzi tu..
      (betul..sungguh tak salah..kalau dapat pak ojeg beriman apa salahnya?;P)

      p/s: Radzi, kalau dah nak nikah jangan lupa jemput na..(mengikut hasil pengamalan bertapa beta..itu tandanya sudah tidak lama lagi kamu akan walimah..ameen;P;P)

  5. wa..bestnya..wish to reach there..huhu..
    du,sr kter smua da xsbr nk melangkah ke dunia bru nie..hmm..comel dan solehah..haha..all da best 4 exam..doakan kami 08 jga ye..

    —-DR.RADZI says: doakan sama2 jom. amiiin….=)

  6. haha..smpat lg bg pesanan kat ‘du’ tu..:p
    derang mmg da tak sbr da sume..takpe..doakan yg terbaik je..

    Alhamdulillah parents slmt di sana..doakan moga dpt concentrate ibadah n diterima Allah 🙂

    p/s:smpat lagi nak batuk2..tah2 mak die saje je cakap..anak die yg pk ke lain..haha

    —–DR.RADZI says: amiiiinnn… dah nak terbatuk,nak wat camne. reflex dari pulmonary system kot. haha…

  7. salam..
    b’tuahnya parents saudara dah dpt berkunjung ke tanah suci. smoga mereka slmt pergi & slmt pulang..:-)

    hm..actually, sy suke singgah ke blog ni bcoz i think it quite interesting. so, izinkn sy link ke blog anda ye!
    tQ~

    —–DR.RADZI says: its ok,jemput datang lagi ye. hehe..terima kasih doanya,amin…=)

  8. rindunye nak g sana …mudahmudahan di permudahkan kesana…:)

    —–DR.RADZI says: amiiin..=)


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: