‘Pembawa Agama’ : Tapi kemana??


Nikmat Tuhan yang Maha Esa

Memberi akal fikiran pengawal minda

Kita manusia dijadikan didunia

Bukan tidak sengaja bukan sia-sia


Semua orang mengaku Dai’e

Tapi tak semua mahu mencari


Dibiarkan diri leka dengan semangat

Semangat yang akhirnya pudar tampak cacat


Bukannya hilang pudar warna

Cuma semangat sahaja tak tahu punca

Tak tahu kemana ingin dibawa

Tak tahu kemana ingin dikata

Tak tahu kenapa mesti berbeza

Yang penting ‘aku bawak agama’


Agama dijaja disana sini

Tapi benarkah agama ini hati sendiri pun tak pasti

Akhirnya,

Hilang motivasi buat hal sendiri

“Aku dah penat, aku nak berehat”


Perjuangan nabi tidak direnung

Kesedihan nabi tak endah langsung


Yang penting,

“Aku dah penat, aku dah bosan

“Kau nak dakwah, kau teruskan

“Aku tak peduli aku tak heran

“Aku dulu pun macam kalian


Tidak!

Orang berhenti kerana tak pasti

Orang sayang nabi takkan berhenti

Kerana ini kerja-kerja nabi

Tiada mereka, siapa lagi???


Mengajak kepada kebaikan, menyeru kepada SATUnya tuhan

Setelah Tuhan diyakini satu, perintah-perintahnya ditaat selalu

DIA utus seorang rasul, seorang manusia pembimbing agung

Nama pun pembimbing haruslah diikuti, bacalah hadith dengan terperinci

Kata berpegang quran dan sunnah, quran ada kat rumah tapi hadith ‘ape tu ntah?’

Penghargaan kepada aiza si ketua kaum yang telah mengugut dan cik hawa yang dah memberi tag… Tapi saya ubah peraturannya, saya tak meng’tag’ orang lain.

Peraturannya: 1. copy gambar amal islam dibawah. (peraturan tag ini berakhir di sini.=p)

amal_islam

Advertisements
Published in: on Julai 1, 2009 at 10:43 pm  Comments (14)  

The URI to TrackBack this entry is: https://drrazi.wordpress.com/2009/07/01/pembawa-agama-tapi-kemana/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 KomenTinggalkan komen

  1. terima kaseh kerana telah mengikut arahan ketua kaum.
    dgn ini anda terbebas dari hukuman buang negeri. muahahaha

  2. Salam~

    Kadang-kadang bila pikir balik, tak ada pun sebenarnya istilah ‘berhenti dari dakwah’ sebab seluruh kehidupan kita tu dakwah sebenarnya…sebab kalau dah kata dakwah tu kewajipan untuk setiap umat Islam, if berhenti jadi apa pulak? huhu~

    Apa yang kita buat dan amalkan dalam kehidupan kita, secara tak langsung semua itulah yang kita ‘seru’…
    Bezanya cuma dakwah kita tu haq atau batil je kan3?

    So semoga kita terus istiqamah menjadi daie dlm ertikata yg sebenar, which is daie yang haq amiiiiin

    Luruskan niat, semoga kita tak menjadi orang yang ‘nak menang’ semata-mata dlm membawa agama, tapi sentiasa menyatakan kebenaran walaupun sesekali ‘kalah’.

    jzkk:)

    p/s: sedap je buat peraturan tag baru “peraturan tag berakhir di sini”, marah orang yang cipta bendaalah tag mengtag ni,haha…

    apapun i think this kind of tag yang kena dibanyakkan, bukan tag yang kadang2 macam xde purpose pun? huhu

    sori pnjang*_*

    • sy setuju ngn kak fana..tade istilah berhenti dakwah sebab semua yg kita buat dalam kehidupan seharian kita adalah dakwah..berpakain,percakapan,perlakuan semuanya dakwah..mencerminkan peribadi seorang muslim mahupun muslimah sejati..kan org putih dok kate ‘action speak louder than word’..jadi,jangan smpai ciri2 daie kita dirosakkan oleh F’s dan S’s..
      hehehehe(peringatan untuk diri sendiri jugak..huhu)

      p/s:setuju jgk..suka2 je ubah tag..suh ketua kaum hukum rejam besh jugak nih..ahaha

  3. terima kaseh la wat jgak tag itu dan entry yg best ni..bace entry nih rase macam terjerut2..haih~~
    terima kaseh la mengingatkan lagi..ngeee~~

  4. semoga kita sebagai muslim semua terus istiqamah dlm membawa Islam di mana jua kita berada selagi jasad dikandung badan..

    n_n

    setuju dgn perubahan peraturan tag meng”tag” 2..
    sape la y reka ni..

    -_-‘

  5. hoho
    baru pasan die tukar peraturan tag
    ketua kaum da murka ni
    xbace ke peraturan tag yg dituless kat gua tototucomel yang ade kat barat papua tu?

    kat seksyn 7, baris ke 33, 15 langkah dari muka gua:

    barang siapa yg mnghentikan tag yg tidak lagha (tag ini tidak lagha ye, harap maklum) maka akan dihukum WAJIB mmbelanja ketua kaum.

    sekian time kaseh

    • hoyeh!hoyeh!
      hidup ketua kaum!hunggah!hunggah!

      (dpt bayangkan tak ketua kaum kat papua yang pakai cawat pegang tongkat sedang hentak2 kaki…ahahaha..aiza,jgn marah ar…=p)

      • dapat2. tapi jap,ketua yang ni pompuan. so aurat dia banyak,maybe pakai daun pisang kot bungkus satu badan. daun pisang jangan yang striking n jaranag ok? lala~

        menurut lawyer saya,”seksyn 7, baris ke 33, 15 langkah dari muka gua” tersebut telah digubal pada tahun 1999 dan dah tak valid untuk zaman sekarang. maaf ye ketua kaum,anda guna buku kanun zaman lanun, dah expired!=p

  6. Salamualaikum bang oi..Heheh..Plz be a follower of my blog,okay.Anyway, do visit it every weekend..

    Chou..

    —-DR.RADZI says: terkejut dan terkesima seketika baca komen saudara (ke saudari ni?), haha… tapi takpe,ukhwah sesama mukmin insyaAllah. terima kasih sudi ke sini.=)

  7. Muslim..Heheheh..Apa nak terkejutnye..

  8. Umur bru 15 tahun.Plz read my blog first and then
    type a comment about it..

    Toodless..

  9. terima kasih atas komenmu utk ku menghiasi blogku

  10. coretan yg terkesan di hati..
    risau risau…

    DR.RADZI says: semoga dijauhi dari futur….amiiin.

  11. kalau semua memahami
    jua mahu mengikut fitrah diri
    yang mana asalnya ke arah kebaikan diri
    maka amanlah dunia..

    moga terus thabat

    —-DR.RADZI says: amiiiiin.. terima kasih.=)


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: