Nak balik Malaysia..


Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh….

%$^&%#@@*  (bahasa yang tak berjaya difahami) ALLAH  subhanahu wataala perintahkeun &#^$*@&#*^$^#@#$  azab &@*#^$&&*….

Jeung rasul ^&%#%*^$##%^&*….

Hadirin Jumaat yang dirahmati Allah,

Jeung #$&@^$*$^#@&$*  aya @&#%%^#^$  sadayana….

Baarakallah….

Melihat kelibat imam yang berserban dan jubah putih menaiki mimbar hati ini sudah pun bersangka khutbah hari ini pasti akan pendek dan ringkas. Selalunya, khutbah beliau takkan lebih dari 7 minit. Mungkin kalau ditulis tidak sampai satu muka surat buku latihan pelajar sekolah rendah yang kulit warna coklat (yang biasanya ada lambing sekolah) tu. Tapi kali ini, dalam bahasa sunda?? Syabbas bethe…

Termenungla beberapa ketika didalam masjid tadi memerhatikan setiap perkataan yang disebut sambil menyambungkan dengan beberapa perkataan yang saya faham agar menjadi ayat yang dapat menunjukkan maksud perkataan-perkataan tersebut. (macam soalan SPM pulak gayanya. Haih~) Akhirnya, ada la jugak dua tiga butir yang dapat difahami.

Perintahkeun = perintahkan

Jeung = dan

Aya = ada

Ditambah dengan keadaan hidung yang berlari-lari (running/runny nose) sejak dari semalam, saya tidak pasti apa nasihat yang dapat saya perolehi dari khutbah hari ini. Ayat Al-Quran pun tidak perasan dibacakan. Tapi ada di khutbah kedua mungkin, mustahil rukun khutbah jumaat ditinggalkan.

PERISTIWA MENJELANG KEPULANGAN KE MALAYSIA

ISNIN : Rasa tak sedap badan, macam nak demam. Melihat trend kawan-kawan yang demam dan sakit 2,3 hari sebelum pulang saya pun mengambil inisiatif telan 2 biji panadol lalu menidurkan dan merehatkan diri. Rehat dulu sebentar supaya paracetamol tersebut dapat memberikan kesan walaupun sedar minggu ini ada 3 paper yang harus ditempuh. “Takpe, lepas ni study”, pujuk diri sendiri.

SELASA : Alhamdulillah paper Neuro Behaviour System Berjaya diambil dengan dipermudahkan oleh Allah. Soalan-soalan familiar, alhamdulillah. Petang menjelma bersama batuk dan demam. Denyutan kepala tidak lupa juga turut menyapa. “Aduh, janganla demam nak exam-exam ni…” Tak boleh jadi, motor dipacu menuju klinik. “ Ya fahrul, ada apa? Sejak kapan sakitnya? Ayo di check… Oh suhunya normal koq. Saya kasih FLUCADEX ubat batuknya ama COROBION vitamin ya? Cepat sembuh ya?” —suhu saya normal sebab saya makan panadol la doctor, kan dah cakap dah??? Hmm…

RABU : Malam semalam sebelum makan ubat batuk (doctor bagi yang capsule bukan air) dan vitamin doctor bagi tu takdelah teruk sangat batuk. Bangun pagi ni, batuk tak henti, suhu badan panas sangat-sangat! Paper Cardiovascular harini pukul 7pagi. Tak laratnya nak bergerak, bahang badan terasa sampai ke luar. Dalam hati dah marah-marah kat doctor semalam tak bagi ubat demam, huhu… Kuatkan diri, pergi ke fakulti amik exam. Alhamdulillah Allah bantu dan dipermudahkan jawab peperiksaan tersebut.

Sampai bilik terus tidur sampai tengahari. Bangun badan masih panas, kepala masih berdenyut kuat. Tak boleh jadi, kena pergi klinik mintak ubat lain ni. Ubat yang ada ni tak mujarab ni. Alhamdulillah doctor lain yang bertugas, regimen ubat yang diberikan pun berbeza. Harap-harap cepat sembuh. Dalam perjalanan pulang..

“Assalamualaikum tgh wat apa sehat bila kamu balik exam mcm mana. Mak dgr bom dkt Jakarta tu mak takut nak tanya kamu ada kena apa2. Tp mak bedoala takde pape”

“Waalaikumusalam, Alhamdulillah takde pape kat sini. Cuma tak berapa sehat sket jela.”

“Ha kamu jangan kena selsema babi pulak kang kene tahan kat airport kang”

p/s: mak punye mesej memang takde noktah, koma, tanda seru mahupun tanda soal. haha…

ITULAH YANG JADI SANGGUP PERGI KLINIK 2 KALI! TAK NAK KENA TAHAN KUARANTIN KAT AIRPORT HANYA SEMATA-MATA DISEBABKAN LAGI SEMINGGU NAK BALIK SAYA KENE DEMAM!!!! HUAAAA….=(

Bukan selsema babi yang dikhuatiri, tetapi kuarantin. Huhu..

Orang yang cuma sedikit kurang sihat, tetapi dikepung bersama orang lain yang sakit dan disyaki selsema babi. Kemungkinan anda dijangkiti ketika kuarantin adalah jauh lebih tinggi! Ya Allah, lindungilah hambaMu ini, permudahkanlah urusanku, amiiiiiin….

KHAMIS : Alhamdulillah, bermandi peluh dan lebih ringan kepala rasanya. Demam dan batuk sudahpun berkurang. Mungkin boleh dikatakan sudah sembuh. Alhamdulillah…. Tetapi penyakit baru pula timbul. Resdungku datang pulak! Esok ada paper Reproductive System, macam mana nak study dengan keadaan resdung ni? Mata berair, hidung berair meleleh tak henti-henti, bersin selang 5 minit. “Alhamdulillah, atleast demam dah hilang”, pujuk hatiku menahan seksa resdung. Huhu…

JUMAAT : Harap-harap Allah bantu dengan keputusan peperiksaan paper hari ini. Alhamdulillah selesai 5 paper yang diambil, tinggal berdoa munajat mohon Allah berikan keputusan yang cemerlang dan membanggakan mak dengan ayah. Amiiiiin… Bertemu dengan ‘uncle’ (bukan nama sebenar) dalam perjalanan pulang ke kosan (bilik/rumah sewa).

“Radzi, bila nak meeting? Pukul berapa ko free? Eh,apsal mata kau, tak tidur ek?”

“Tak tidur apanya, nila penangan resdung aku. Sukatilah, nanti ko mesej aku. Aku takde buat apa-apa pun harini.”

“Oh, meh datang rumah aku amik anti histamine. LORATADINE.”

“Oh, ok. Terima kasih uncle”

Anti histamine dah telan mata masih lagi berair, hidung masih lagi ‘berlari’. Khutbah pulak bahasa Sunda, confirm tak boleh concentrate. Allah, aku berserah padaMu…

Semoga hilang penyakitku ini cepat, setidak-tidaknya ketika pemeriksaan di airport Jakarta dan LCCT petang esok. Flight ke Kuala Lumpur jam 2.50 Indonesia Barat, insyaAllah sampai di Malaysia jam 6pm waktu semenanjung. Bismillah….

*** Kapan = bila

Kasih = beri/bagi

Ama = sama/dengan

Advertisements
Published in: on Julai 24, 2009 at 2:23 pm  Comments (9)  

The URI to TrackBack this entry is: https://drrazi.wordpress.com/2009/07/24/nak-balik-malaysia/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 KomenTinggalkan komen

  1. berehat byk2!! ubat jgn lupa. serta jgn lupa jugak utk tidur dgn cukup. sy doakan yg terbaek utk sedara. semoga cepat sembuh! xbest ar dgr sedara saket. huhu

  2. welcome home brother!

    🙂

    budak2 unpad dah nak cuti ke?hm…budak2 twinning cuti jugak tak?

  3. assalamualaikum..
    hurm..
    memang menakutkan kalau sakit waktu2 dah dekat nk pg airport..

    naya kalau kene tahan..
    naudzubillah..
    moga dipermudahkan..

    erm..
    lengkali dengarla khutbah kat ibnu sina..
    best dan mudah difahami..

    tiada bahasa pelik atau bahasa sunda..

    bdw,
    bahasa sunda yang disenaraikan di atas tu,
    rasanya kalau tak tau pun boleh teka :p
    cuma jeung dan aya je yang tak tau..hehe

    tapi terima kasih sebab mengajar~

  4. assalamualaikum…
    ok we share same cases,can i refer 2 u 4 my case review? =p
    it’s just that i didn’t take any medicine pre-sakit but i let myself sakit 4 about 5 days in the hope that my antibodies r strong enough 2 deal with those pathology things.i was totally wrong!!huhu i was lazy 2 deal with adverse drug reactions that i let my condition worsened..
    ok now it has lessen but x totally ok yet.(sbb degil sgt.=p)
    Alhamdulillah nothing happen 2 me n hope nothing harmful befall u during ur way back home.
    yup my mama was worried bout swine flu as well..
    living in ‘overseas’ is a challenge,so we must stay strong!
    get well soon,bezt luck of all lucky lovely lucks n wish me luck as well!
    yup i begin 2 love challenges as much as i hated them once.well,they teach me many things.
    is this considered as an essay?sorry ‘tersengaje pnjg’… =p
    last but not least, happy hol!
    =+)
    wassalam…

  5. kuarantin ada sesuatu yg menakutkan.. argh! semoga selamat tiba di malaysia.. nanti saya jemput awak k.. ahakz! =p

  6. salam..first time tgk blog ni..well..actually sy pon ada masalah yg sama..takoot nak balik mesia sbb swine flu..but then..when you arrive tader paper sangat pon..as long as tader fever ok jek..soo..nak senang juz amik paracetamol before flight landing..by the time they scan dah tader fever so insyaALLAH selamat..hehe..saya wat camtu sebab time balik aritu sy demam jugak..paracetamol punya pasal dah tak kena tahan..hehe..gud luck!!

  7. xmo kene kuarantin jgk even bunyi cambest!!! ukm bangi masih slmt ye tuan2 dan puan2,hahaha!!! ukm KL dah kene kuarantin, huk3…

  8. aji!!
    ko de blog rupenye..
    bile2 korg tgk r blog aku plak ek..
    el-mahdi86.blogspot.com

  9. salam… i love to read your blog.. full of messages..
    please keep writing… ^_^

    **qaireennathifa**


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: