Dua syarat ; Ikhlas dan Benar -Updated


Beramal biarlah dengan IKHLAS dan BENAR.

Beramal biarlah dengan IKHLAS dan BENAR. Barulah kemudian akan diikuti YAKIN dan KHUSYUK.

Taqabbalallahu minna wa minkum! -Semoga Allah menerima (amalan) dari kami dan kamu!

Terima kasih kepada hafizi yang memberikan masukan dan input berguna di ruangan komen di bawah. Ulama’ yang terkemudian kadang-kadang lebih tahu tentang sesuatu perkara berbanding Ulama’ terdahulu. Jadi tidak boleh disalahkan Ulama’ terdahulu, tidak boleh juga diabaikan perkataan Ulama’ terkemudian.

Berikut penjelasan al-akh hafizi,

1. Boleh terus berdoa dengan doa itu kerana fiqh doa salaf tidak ketat (Imam Bukhari memasukkan doa dari hadis yang lemah kerana boleh beramal dengan hadis dha`if dalam doa TANPA isbat -dikaitkan- kepada Nabi)

2. Alternatif: jika mencari doa berbuka puasa yang sahih, saya tak jumpa. Doa dengan hadis dha`if dibolehkan.

3. Perlu diingatkan, hadis doa itu dihukum hasan oleh Al-Albani. Namun kebanyakan muhaddisin mutaqaddimin -pakar hadith terdahulu- melemahkannya. Jadi, ia termasuk dalam khilaf muhaddisin.

****************

BIJAKLAH dalam beramal.

IKUT MEMBUTA TULI akan memandulkan umat Islam, kerana lain yang diajarkan oleh nabi lain pula yang kita lakukan. Umat yang dicorakkan oleh tunjuk ajar nabi pasti MEMIMPIN DUNIA!

Selagi kita tidak mengikut pesanan tunjuk ajar nabi, selagi itu umat ini mati… Wallahua’lam.

Advertisements
Published in: on September 3, 2009 at 7:20 am  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://drrazi.wordpress.com/2009/09/03/dua-syarat-ikhlas-dan-benar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 KomenTinggalkan komen

  1. Salam,

    Sekadar perkongsian.

    1. Doa di atas boleh diamalkan.

    2. Hadis doa di atas dihukum tidak sahih kerana gharib dari sanad dan matannya, dan terdapat rawi yang majhul.

    3. Antara muhaddisin yang melemahkannya ialah: Imam Ad-Daruquthni, Imam Abu `AbduLlah Ibn Mandah, Syeikh Muqbil Hadi Al-Wad`i.

    4. Hadis doa berbuka puasa dengan lafaz “Allahumma laka sumtu..” juga tidak terlepas dari kecacatan.

  2. Salam buat semua.

    to Radzi: Fuyyo, lawa tu!! Huhu.. Tentang idea nta nak translate entry “BEZA ANTARA KITA”, silakan. Pastu nta boleh share dengan kawan-kawan yang lain.

    to Fizi: Salam perkenalan. Biasanya kita berjumpa di AFN, sekarang kita berjumpa plak kat blog teman kita ni. Tambahan untuk #1, sepatutnya nta masukkan kata-kata Ibnu Khuzaimah tentang bolehnya berdoa menggunakan hadits dha’if (selagi hadits tu berbentuk doa), namun tidak boleh menyandarkannya pada Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam.

    Wallahu a’lam.

  3. Salam,

    To mrblinc: Saya sudah pun masukkan dekat Facebook. =)


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: