Si Adik Si Abang


Si Adik Si Abang - "Awang Design Sdn.Bhd."

-17hb 10-

Si Adik : Bang, nasihat sikit apa-apa kat adik ni bang. Tengah tak tenang ni, tengok kawan-kawan semua study macam nak gila. Pressure tinggi ni. Huhu…

Si Abang :Relax, study je elok-elok. Buat je kerja kita. Jangan sibuk fikir oranglain. Bila first papernya? 18 hari bulan ek?

Si Adik : A’ah, paper first BM. Petang tu sejarah.

Si Abang : Takpe, banyak masa lagi… Selagi belum masuk dewan selagi tu adik ada masa lagi nak study. Jangan risau tak sempat habis study, banyak masa lagi. Masa tiga bulan tu orang yang bodoh pun boleh berubah jadi pandai. Sangat banyak masa lagi! Ok?

Selagi belum masuk dewan peperiksaan selagi itu kita ada masa untuk habiskan semua strategi ‘USAHA’.

Even esok nak periksa pun, sebelum sampai esok pagi tu kita ada masa BANYAK JAM lagi untuk digunakan. Kalau rasa kurang bilangan jam, kita still ada BANYAK MINIT lagi. Jangan berhenti berusaha selagi belum masuk dewan. Jangan cepat ‘putus asa’ dengan berhenti berusaha.

Si Adik : Selalu dah nak dekat exam tu pasrah je lah mana yang tak baca lagi…

Si Abang : Ha, itu mana boleh!? Mana boleh BERHENTI BERUSAHA dan MULA BERTAWAKAL sedangkan ruang usaha masih belum ditutup oleh Allah? Apa kita nak jawab dengan Allah kalau kita berhenti berusaha awal tetapi mahukan keputusan cemerlang? Boleh ke kita menjawab “AKU DAH BERUSAHA BERSUNGGUH-SUNGGUH YA ALLAH” padahal kita berhenti berusaha, berhenti membaca, berhenti sebelum sampai masanya untuk bertawakal?

Malulah sikit nak MENGAKU DAH BERUSAHA depan Allah kalau macam tu cara fikir kita.

Study sampai saat akhir, barulah boleh bertawakal dan berharap sepenuh hati. Ini berharap sepenuh hati, berdoa bersungguh-sungguh, namun usaha ‘gitu-gitu’ je…

Si Adik : Ok…

-17hb 12-

Si Abang : Amacam? Ok tak?

Si Adik : Bukan setakat ok, setenang air di kali…

Si Abang : Pergh… Itu dah mantap tu. Jangan overconfident sudah.

Si Adik : Eh, ni bukan tenang yang overconfident tu bang, ni tenang takde perasaan. Hahaha…” (mungkin sebab dah bosan dan penat dah untuk rasa risau agaknya.=p)

Si Abang : Hahaha…apa-apa pun, JANGAN BERHENTI BERUSAHA! Kalau rasa tension or tak tenang, mengadu kat DIA. DIA faham perasaan kita. Dan jangan berhenti berdoa dan meminta padaNya. Mintak betul-betul. Minta dengan bersopan, beradab, khusyuk. Ni nak meminta dengan Tuhan ni!  USAHA KENALAH 100-150%, jangan berhenti usaha. Tetapi DOA,TAAT DAN BERHARAP KEPADANYA MESTI 150-200%!

Si Adik : Pressure nya jadi anak last. Nak mengekalkan rekod kakak dan abang ni yang susah ni. Kalau tak cemerlang macam bodoh benor rasenya! Nanti sedara mara cakap-cakap belakang, “Anak Zubir ngan Faridah yang last tu tak menjadi sangat. Anak bongsula katakan, biasala. Manja lebih…” TAK NAK!!!! Kalau ada adik-adik ramai lagi kan bagus? Haha…

Si Abang : Haha…ALLAH BERSAMA SANGKAAN PARA HAMBANYA. So kita kena start berfikir dan membayangkan benda-benda yang positif dan baik-baik je. Barulah dimakbulkan…

Si Adik : Ok, ok. Adik akan sambung kegemilangan keluarga kita! Adik akan jadi orang ketiga dapat SPM cemerlang, jadi orang kedua pergi oversea dalam keluarga kita!

Si Abang dan Si Adik : AMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIINNNNNNNNNNNNN…………….

————————————————-

Cerita tersebut tiada kena mengena dengan sesiapa yang telah mati mahupun yang sedang nazak. Hanya berkaitan sedikit dengan kehidupan Dr.Radzi namun ditambah dan disesuaikan untuk manfaat orang yang membaca di sini. Semoga bermanfaat.

p/s: Adik akan menjalani peperiksaan SPM esok, 18hb 12. Semoga beliau mendapat kejayaan yang diinginkannya seterusnya menjadi pembawa risalah kebenaran, bercerita tentang hakikat insan dan ketuhanan. Amiin….

Advertisements
Published in: on November 19, 2009 at 8:12 am  Tinggalkan Komen  

The URI to TrackBack this entry is: https://drrazi.wordpress.com/2009/11/19/si-adik-si-abang/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: