Post Exam Syndrome


POST EXAM SYNDROME?

Uish, ape tu???

Ha, mari kite lihat secara overall case ni. Kalau nak buat mind mapping lepas ni pon boleh, terserah…=)

Definition : Syndrome of people right after the examination

Classification : – Right after exam

-Days after exam

-Weeks after exam

Etiology : Finish completing the exam ( both-successfully or badly).

Epidemiology : -Occur to people so-called “student”.

-More often in students who claim as a Muslim.

Sign & Symptom : * will be explain more in this article

Diagnosis : -Simple observation.

-Self confession.

-Whenever there are two or more of Sign & Symptom present.

Differential Diagnosis : -Post Success Syndrome

-Post Failure Syndrome

-Post Taubat Syndrome

Pathogenesis & Pathophysiology : * also will be explain later in this article

Treatment : Iman & Taqwa

Management : -Continuously follow up with Him, as-solah 5 times a day

-Life long treatment of prescription “Al-Quran dan Sunnah”

-Increase dosage of “doa” everyday.

Prognosis : Good provided patients with compliance

Jeng3…. familiar? Tidak mengapa, ia hanyalah acute disease je…still benign, and can be treated. Yang tak biase kenela biasekan dengan terms2 kesihatan ni ye? Penting untuk masa hadapan. Hehe…

Alhamdulillah, puji dan syukur dipanjatkan kepada Tuhan Yang Maha Pengasih kerana masih memberikan nyawa kepada kita. Setelah selesai satu bahagian dari peperiksaan, lega rasanya. Alhamdulillah…

Manusia di’define’ kan oleh Penciptanya sebagai lemah, lupa, jahil, dan pelbagai sifat ketidaksempurnaan yang lain. Perhatikan di setiap ayat al quran yang menggunakan perkataan ‘insan’, pasti akan diikuti dengan kata sifat di belakangnya.

“ Innal INSANA la fi KHUSRIN” al-asr 103:2

“ Wa khuliqol INSANU DHOI’FA” an-nisa’ 4:28

“Wa hamalahal INSAN. Innahu kana ZHOLUMAN JAHULA” al-ahzab 33:72

Insan-rugi

Insan-lemah

Insan-jahil

Insan-zalim

Justeru, dengan kesedaran segala sifat kelemahan dan ketidaksempurnaannya, manusia memohon pertolongan dan kekuatan dari Sumber Kekuasaan iaitu penciptanya-Tuhan.

Sedar ataupun tidak, itulah Fitrah manusia. Mahu kembali kepada tuhan. Tetapi seringkali kembalinya manusia kepada tuhan ini adalah disebabkan keperluan tertentunya yang ingin dipenuhi.

Ingin selamat dari bencana.

Ingin keluar dari kesusahan.

Ingin berlindung ketika dizalimi.

Ingin dibantu ketika susah.

Di waktu sebegini, ketaatannya bukan main. Keikhlasannya susah diragu. Amalnya bersungguh-sungguh.

Inilah Sign & Symptom penyakit ini…

Iman, amal, dan tawakkalnya kepada Allah Yang Maha Pengasih, Maha Pengampun, Maha Menerima Doa, ketika dalam kesusahan atau dalam waktu peperiksaan bukan kepalang. Amat bersungguh-sungguh, amat ikhlas, tetapi selepas itu…

Lupa…

Leka…

Gembira…

Bahagia…

Lalai…

TAK MENGENANG BUDI!!!

Itulah manusia. Sering terleka setelah mendapat nikmat. Diuji dengan sedikit kesusahan sedikit ujian, menangis mencari Allah meminta bantuan. Namun setelah itu, Allah dilupakan, rutin hidup kembali seperti dulu…

Solat jemaah tidak lagi di jaga…

Solat subuh tidak lagi di awak waktu…(di waktu peperiksaan, subuh awal waktu kerana tidak tidur selepas qiamullail)

Kembali malas untuk bertahajud…

Kembali malas untuk ‘berlama-lama’ di dalam solat…

Kembali malas untuk segala-galanya…

Bangunlah Ummat MUHAMMAD! Sedarlah kita tiada masa untuk kembali pada masa lampau. Istiqamahlah dengan ‘amalan ketika susah’, tingkatkanlah mutu ‘ibadah ketika exam’, kekalkanlah berharap dan berdoa ‘tawakkal sesudah exam’.

Sesungguhnya PRE EXAM SYNDROME [link di sini] adalah pemangkin terhebat untuk berubah dan istiqamah!!!

p/s: Artikel kitar semula, insafi diri yang sering lupa. Astaghfirullah…

Advertisements
Published in: on Mac 19, 2010 at 5:49 am  Comments (10)  

The URI to TrackBack this entry is: https://drrazi.wordpress.com/2010/03/19/post-exam-syndrome/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 KomenTinggalkan komen

  1. salam..aku wat lawatan rasmi ni.hahha
    em,bagus cara penulisan ko
    dgn ini,aku menjemput ko join forum PERMAI
    zikir & fikir:http://permai.aforumfree.com
    kalo nak share artikel ni pun boleh
    tq

  2. subhanallah..

  3. yg bener aja…memang manusia itu penuh dgn kelalaian, bak kata suami ibu acha, cara berubah dgnlh berjemaah. nape org suke lalai? sbb ramai org lalai, maka dgn berjemaahlah kite lalai..kenapa tidak berjemaah dlm kebaikan? kenapa org pandang remeh akan hal2 kebaikan? hehe, mcm xde kaitan ngan article…(“,)

  4. Mantab, simple and comprehensive. nak lagi2. Teruskan akh. Kalau bole banyakkan lagi input2 hadis yg berkaitan. JazakaAllah.

  5. to mysterious : faham…pointnye seringlah letakkan diri bersama org-org yang baik, kite akan terkawal dan menjadi baik jugak….kan? hehe, thanx

    to tadat : insyaAllah syeikh…mohon doa enta jugak.=)

  6. keep up the good work

  7. to hasbi : jazakallah….mohon doanya ya? =)

  8. Eh2,dah berwajah baru yer blog awak?hehe,dah lama xsinggah sbb sebok bercuti…

    neway,mula2 igt ade disease baru ke ape ke.rupa2nya bnd dah lama,tp bgs laa utk jd ingatan semua.

    Selalunyalah,kalau ikut pengalaman sendiri diri ini mesti terleka bila terlampau free,xtau nk buat apa,maka mula laa ter”miss” solat.kalau pada masa sdg sebok,insya ALLAH sy akan igt pada kewajipan sy.as a conclusion, sy sentiasa sebok2kan diri utk mendekatkan diri kpd ALLAH.tp sebok yg bermakna laa yer,bkn nyer menyebok,hahahaha!!!

    hari ni bosan,xtau nk buat ape.singgah blog org laa kejenyer…

  9. mengetuk pintu hati…

  10. sangatlah betol ape yg dikatekan.
    manusia mmg slalu alpa dan lupa.
    semoga Allah menetapkan hati-hati hamba-Nya yg selalu berbolak-balik ini.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: