1957 Hati Malaya


Demam bola menghantui kami yang sudah habis musim exam. Sambil menunggu perlawananan seterusnya kami ‘belajar’ dan ‘menghayati’ suatu ilmu baru. Ilmu poker.

Tiada pertaruhan dibuat tak mengapa - kata mufti CGC.=p

Tiada kena mengena dengan lesen perjudian yang mahu diluluskan oleh Che Det jika beliau masih lagi memimpin kerajaan (kata beliau seperti yang dilaporkan di malaysiakini.com), cuma sekadar menambah ilmu dan bersilaturrahim sesama teman.=)

Alhamdulillah, walaupun tidak semua berjaya kekal sehingga jemaah subuh, 3 daripada 5 orang berjaya hadir mengisi ruang masjid dengan penuh dugaan syaitan dan hasutan kemengantukan. Bak kata orang putih, “ Ngantuk giler kot!” (- Siapa suruh tak tido??? Der!!?)

Tetapi bukan itu yang ingin saya coretkan.

Selepas subuh hati terdetik untuk menonton filem melayu yang diambil dari teman. Mungkin sudah berzaman, tapi saya baru berpeluang menonton kerana tak rajin men’download‘ dan tak cukup juga belanjawan. He he..

Part Time : Pengkritik Filem

1957 HATI MALAYA.

Saya tertarik dengan kisah penceritaan semula sejarah kemerdekaan itu. Sangat menarik!

Mungkin dari sudut pandang seorang sutradara (nak mengarah filem jugakla katakan, huhu…), saya memandang cerita ini penuh iktibar dan semangat pengorbanan. Jalan cerita berjaya disampaikan dengan berkesan oleh pelakon-pelakon mirip Tunku Abdul Rahman, Datuk Onn Jaafar dan tokoh-tokoh lain. Semangat perjuangan terasa. Semangat perpaduan tergambar mesra. Semangat kemerdekaan terpancar dalam suasana. Sungguh membekas di jiwa saya.

Walaupun tidak menghayati perjuangan UMNO dan parti perikatan seperti yang diceritakan, saya dapat memahami pengorbanan dan perjuangan mereka selaku bangsa yang mahu merdeka. Bangsa yang mahu berpijak di bumi nyata. Bangsa yang mahu megah tanpa dihina.

Tiada rasa mahu berbangga.

Tiada rasa mahu bermasam muka.

Tiada rasa “akulah yang paling benar” dan sebagainya.

Hanya yang dirasa,

Kemerdekaan harus dicapai dengan segera.

Bebas dari mereka-mereka yang tamak haloba, yang gembira memperkotak katikkan bangsa. Yang menjadi dalang membahagi-bahagi wilayah dan negara.

Akhirnya, tiada lagi semangat agama. Hanya tinggal semangat bangsa dan negara. (Dan atas sebab ini kita melupakan system khalifah, membiarkan saudara-saudara di Gaza diratah…Astaghfirullah)

Ada satu babak di dalam filem ini yang perlu difikirkan bersama….

[Di rumah Sheikh Abdullah Fahim, Kepala Batas Pulau Pinang 1956]

Tokoh-tokoh yang digambarkan sedang meminta pendapat seorang alim ulama bernama Sheikh Fahim tentang tarikh kemerdekaan. (Sheikh Fahim adalah bapa kepada tokoh Ahmad Badawi yang dilakonkan oleh Ikram Dinzly – jadi Sheikh Fahim merujuk kepada datuk PM kelima kita ya kawan-kawan ), beliau berpesan…

“BILA SUDAH MERDEKA, JANGAN PULA ADA PEMIMPIN-PEMIMPIN YANG MENGAUT KEUNTUNGAN DI BELAKANG RAKYAT JELATA”

Jadi pengajaran yang harus diambil dari file mini, buat menghargai perjuangan tokoh negarawan kita dahulu adalah dengan menjadi pemimpin yang jujur dan bijaksana.

Sejarah tercipta untuk dipelajari.

Dan sejarah kita harus kekal jujur dan murni.

Jangan sampai dipalitkan kembali seksa dan keruntuhan jatidiri, hanya kerana ketamakan pemimpin merebut kerusi!

“Jika anda ingin menilai watak seseorang, maka berikanlah beliau KUASA” -Abraham Lincoln

Berfikir dengan benar, bertindak dengan benar!

Advertisements
Published in: on Jun 24, 2010 at 10:17 am  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://drrazi.wordpress.com/2010/06/24/1957-hati-malaya/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 KomenTinggalkan komen

  1. wah,tertarik dengan quote di bawah artikel itu.
    kalau kat kampung saya,kami belajar quote tu begini—->

    “Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man’s character, give him POWER – Abraham Lincoln.”

  2. cerita HATI MALAYA ni memang bgs untuk student kat m’sia ni, sbb cerita ni lah yg memudahkan sy jwb exam subjek kenegaraan. tak yah bc buku sgt (memang mls bc buku pon.. hehe..) sesuai di tonton oleh murid2 sek gak…

    kata2 datuk kepada Pak Lah memang betul dan patut dipegang oleh pemimpin skarang… =)


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: