Mari jadi budak baik! Hehe~


Ini kisah seorang belia,

Belia tampan macho bergaya,

Suka poyo dan bergurau senda,

Kepala gila tapi nak syurga…

Maaf, intro pantun diatas tiada kena mengena dengan apa yang ingin saya tulis. Hehe..

Dah lama tak menulis coretan santai, jadi entry kalini bermula dengan pantun yang “tak boleh blah”, jangan maraa! (^^,)v

Semalam, saya dipertanggungjawabkan  memberi tazkirah. Setiap malam Isnin kami para lelaki hero Malaya akan berkumpul di salah sebuah rumah kami dan akan solat jemaah, mendengar tazkirah dan “moreh”. Rutin ini dah berjalan sejak kami pertama kali menjejakkan kaki di Bumi Indonesia ini. Alhamdulillah rutin yang bermanfaat pada pendapat saya. Pikio punye pikio tajuk apa nak bagi tazkirah, saya terlihat koleksi buku motivasi di rak buku. “Magnet Diri : Cipta Pengaruh Luar Biasa” karangan penulis hebat Tuan Amin Idris.

Selalunya tazkirah diberikan berkaitan ilmu ketuhanan, tapi untuk giliran saya ini saya mahu kongsikan bab motivasi dan semangat! Baru ada kelainan! “Takde le boring member-member mendengonye nanti”, kata teman di dalam hati. Jadi teman pon membuka lah buku tersebut…

Alkisah….

Saya ‘ter’buka ke bahagian tengah buku ini, yang menyentuh tentang IMPRESI PERTAMA YANG POSITIF. (Ini bukanlah tajuk yang saya kongsikan dengan teman-teman malam semalam jadi saya ingin kongsikan di sini. Hehe~)

FIRST IMPRESSION

Kenapa first impression itu penting? Kerana dari mata turun ke hati! Eceh~

Rasanya semua orang tahu kenapa first impression itu penting. Nabi Muhammad sebelum diangkat menjadi nabi dan rasul, telah dikenali dengan gelaran “orang jujur”. Itu adalah first impression nabi pada orang-orang Quraish. Susah untuk menolak kata-kata dari “orang jujur” melainkan beliau bercakap benar semata-mata. Begitu jugalah dengan diri kita. Jika pandangan pertama kita telah dikenali dengan pandangan dan ‘kritikan’ yang buruk, bagaimana kita mahu ‘berdakwah’ kepada orang di sekitar kita?

Jadi para pendakwah harus ‘smart’, ramah, bijak, dan bergaya. Tak handsome tak kaya pon takpe, asalkan bergaya.=p

Ada beberapa perkara yang ingin saya kongsikan pada sahabat-sahabat pembaca yang sudi membaca tulisan saya ini. Iaitu tentang PANTANG LARANG dalam menjaga hubungan baik sesama manusia. Manusia itu secara umumnya ada beberapa pantang.

  1. Jangan MENGGUGAT KEBIJAKSANAAN mereka
  2. Jangan MENCABAR PERTIMBANGAN ADIL mereka
  3. Jangan MENJEJASKAN MARUAH mereka
  4.  Jangan MEROBEK KEYAKINAN DIRI mereka
  5. Jangan MENGGANGGU PENGHORMATAN DIRI mereka

Cuba kita semua sedari dan insafi, berapa banyak rakan-rakan kita yang telah kita ‘gugat kebijaksanaan mereka’? Berapa banyak keluarga, jiran, dan sahabat-sahabat kita yang telah kita ‘jejaskan maruah’ mereka, ‘memalukan’ mereka?

Matlamat tidak pernah menghalalkan cara.

Nasihatlah manusia tapi dengan menjaga PANTANG LARANGNYA. Kita menasihati dengan bahasa dan ‘cara ikut suka kita’ tapi disebalik itu kita telah membuat dia merasa BODOH mengenai dirinya.

Kita menasihati manusia dengan menjejaskan maruah dan penghormatan diri mereka, kita merobek keyakinan diri mereka, adakah kita mengharapkan mereka akan menerima dengan hati terbuka dan berubah? Adakah mereka akan mendekati kita kerana nasihat-nasihat ikhlas kita itu? Tidak! Saya yakin tidak akan ada manusia yang menyukai kita jika kita tidak menghormati dan menghargai perasaan orang yang ingin kita nasihati itu.

Sayangilah manusia seperti mana kita mahu disayangi.

Hormatilah manusia seperti mana kita mahu dihormati.

Kritiklah, eh salah, “nasihatilah”, manusia seperti mana kita mahu “dinasihati”.

Dengarkanlah hati dan perasaan manusia seperti mana kita mahu difahami dan didengari.

Saya tak cukup itu dan ini

Saya kekurangan itu dan ini

Saya lemah itu dan ini

Tapi saya sentiasa mahu berikan yang terbaik pada orang sekeliling saya

Kerana saya ingin mati sebagai seorang yang berbakti, diingati dan disayangi

Saya ingin jadi budak baik yang dikenang sampai mati! Peace! Hehehe~ (^^,)v

Fahkrul Radzi Bin Ahmad Zubir

Bandung, 18/07/2011

Advertisements
Published in: on Julai 18, 2011 at 7:42 pm  Tinggalkan Komen  

The URI to TrackBack this entry is: https://drrazi.wordpress.com/2011/07/18/mari-jadi-budak-baik-hehe/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: